ГЕРБ излови председател на СИК с мастило по пръстите

Хората на Борисов подадоха жалба, че са маркирани бюлетини на подбрани граждани

Политика
18:51 - 27 Октомври 2024
3817
ГЕРБ излови председател на СИК с мастило по пръстите

В СИК №053700008 в с. Горни Лом председателят на комисията е имал мастило по пръстите. От ГЕРБ-СДС се подали жалби по този случай в РИК, съобщават от щаба им. В жалбата се посочва, че „председателят маркира бюлетини на подбрани граждани, за които знае, че не симпатизират на неговата партия. Направена му е забележка и същият е отговорил, че ще си прави каквото си иска“.

Подадена е жалба до РИК с искане да се спре изборния процес в същата секция, до отстраняване на председателя на комисията. Същият да бъда разпитан и сменен от СИК, уточняват от щаба.

Жалбата е разгледана от РИК, каза говорителят ѝ Соня Иванова. Със свое решение Районна избирателна комисия – Видин указва на членовете на СИК Горни Лом да не допускат размазване на мастилото от печата при работа с бюлетините. С оглед изложеното в жалбата твърдение за умишленост на нарушението и проследяване на изборният вот, копие от жалбата е изпратено на Районна прокуратура Видин.

Обяснението на председателят на СИК било, че се е изцапал с мастило, докато поставял печати на бюлетините на гласувалите. Оставените следи от мастило по бюлетините било случайно.

Районната прокуратура трябва да установи какво точно е станало.