ГЕРБ постави условие за оръжието за Украйна

Политика
20:49 - 24 Октомври 2022
4794
ГЕРБ постави условие за оръжието за Украйна

Преди да бъде взето окончателно решение за помощта за Украйна, въпросът трябва да бъде обсъден на съвместно заседание на комисиите по отбрана и външни работи като се отчетат рисковете пред България, военните ѝ потребности и капацитети и ясната позиция в конфликта.

Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Днес партията му внесе в Народното събрание проекторешение за изпращането на такава помощ, а сходно, но с конкретен срок е изработено и от "Демократична България".

Подкрепа за такъв ход е изразена и от "Продължаваме промяната". За проекторешенията, за разлика от законопроектите, няма задължително изискване да има становище от парламентарните комисии.

Желязков потвърди, че ГЕРБ-СДС подкрепя предложението на "БСП за България" за връщане на хартиената бюлетина, както и предоставянето на военна помощ за Украйна, за което се обявиха от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Заместник-председателят на парламента добави, че форматът на проектокабинета, който ще предложи ГЕРБ-СДС, ще се оформи след края на консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии.