ГЕРБ пожела: Комисия ще проверява "Булгаргаз"

Дани Митов ще ръководи органа със срок на работа - един месец

Политика
15:38 - 11 Май 2022
1190
ГЕРБ пожела: Комисия ще проверява "Булгаргаз"

Парламентът прие предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на временна комисия, която ще проверява спирането на доставките от "Газпром" за България, както и ще изследва процедурите по избирането и сключването на договори от "Булгаргаз" с алтернативни доставчици. В подкрепа на предложението на партията на Бойко Борисов гласуваха всички 202-ма присъстващи депутати.

За председател на комисията, която се очаква да работи един месец, беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, в нея участват общо 14 души - по двама от всяка партия. Дебатът за създаването на временната комисия отне повече от два часа, като в него преобладаваха обвинения между ГЕРБ-СДС, от едната страна, и "Продължаваме промяната" и "Демократична България", от другата. Партията на Бойко Борисов повтори подозренията си, че стъпките на управляващите, след като "Газпром" спря доставките за България, са съмнителни. Те пък отвърнаха, че през последните 12 години управление на ГЕРБ не е направено нищо за енергийната диверсификация на България.

Темата за частната "Мет Енерджи", която е един от алтернативните доставчици, беше няколко пъти повдигната от партията на Бойко Борисов. Смята се, че тя е свързана с "Газпром експорт", а в ръководството ѝ е бил настоящият директор на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Той беше назначен на поста в началото на годината, когато държавното дружество "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) освободи цялото ръководство на "Булгаргаз".