Потвърди се новина на Lupa.bg: Кирил Вълчев май ще е шеф на БТА

Актуални новини
18:11 - 14 Януари 2021 (обновена)
5731
Потвърди се новина на Lupa.bg: Кирил Вълчев май ще е шеф на БТА

Новината на Lupa.bg от преди два дни, че Кирил Вълчев със сигурност ще е новия директор на БТА, намери своето потвърждение днес. Популярният журналист е официално предложен от ГЕРБ за генерален директор на агенцията.

Зад него са застанали Вежди Рашидов, Тома Биков, Евгени Будинов, Красимир Велчев, Калин Вельов и др. В подкрепа на Вълчев са застанали и синдикатите на БТА, както и на БНТ. Парламентарната група на БСП ще обсъжда утре сутринта дали ще предложи свой кандидат и кой ще бъде той. Смята се, че левицата ще опита да лансира поета, писател и преводач Ивайло Данаилов, бивш медиен съветник в правителството на Сергей Станишев. Възможно е обаче и БСП да одобри кандидатурата на Вълчев. 

Журналистът от в. "Труд" и сценарист Емил Спахийски, който също е имал разговори с ВМРО за евентуално участие в конкурса, впоследствие се е отказал и е оттеглил кандидатурата си. Иван Гарелов също се е отказал да бъде кандидат за началник на агенцията. Доц. Георги Лозанов, който бе другия спряган за поста, също отрече да има амбиции. "Не съм кандидат за директор на БТА, никой не е издигал номинацията ми, а и в момента ми е непосилно да ръководя агенцията", заяви пред Lupa.bg доц. Лозанов.

Крайният срок за предложения, направени от депутати и парламентарни партии, е утре, 15 януари, до 18 ч. След това предстои изслушване на кандидатите в медийната комисия, където те трябва да представят концепция за развитието на телеграфната агенция, и гласуване в парламента. По закон, директора на БТА се избира от парламента.

Кирил Вълчев е журналист, водещ на обзорното предаване "Седмицата" по Дарик радио и юридически съветник на радиото и на БТА. Той бе подкрепен преди дни и от синдикатите в БТА. Вълчев е на мнение, че информацията на БТА трябва да стане безплатна за обществото, което може да се случи чрез промяна в закона за агенцията.