ГЕРБ: Шишков лъже за Карловско, не пречи да се строи бързо

Новини
16:37 - 27 Януари 2023
1567
ГЕРБ: Шишков лъже за Карловско, не пречи да се строи бързо

ГЕРБ реагираха остро на твърденията на служебния регионален министър арх. Иван Шишков, че тромаво законодателство спира възстановителните работи в наводнените райони в Карловско. По-рано министърът бе в Каравелово,  района, който отново е заплашен в бедствие и е с обявено частично извънредно положение. 

Депутатите от регионалната комисия в НС Младен Шишков и Николай Нанков се ядосаха и обявиха на брифинг в НС, че подобно нещо няма, а при бедствено положение може да се строи и без обществена поръчка. "Той се опита да прехвърли отговорността върху народните представители това, че по недостатъчно бърз начин се възстановяват щетите от бедствието преди няколко месеца. Като министър Шишков никога не е внасял в НС каквито и да било промени, свързани със Закона за устройството на територията, или със Закона за обществените поръчки, които да облекчават тези процедури", ядосаха се двамата.

И отхвърлиха обвиненията, че са се държали зле с министъра при идването му в ресорната комисия. "В експертен тон му обяснихме, че това, което предложи в една друга тема, няма как да бъде прието по този начин. Да си погледне законодателството, там има достатъчно режими, по които да се направят бързите действия, които искат хората, за да може да се възстановят както пътищата, мостовете и инфраструктурата", заяви Шишков. 

Нанков пък обвини министъра, че прехвърля проблема на здравата глава - на депутатите. И размаха Закона за защита от бедствия, в който от 2016 г. има текст към чл. 52, който разрешава "незабавно извършване на строежи и възстановителни дейности" от държавни и общински органи при бедствено положение. Още на първия ден държавата е можела и е била длъжна да започне строителна дейност, настоя Нанков. Ексминистрът даде и примери, при които е използван - при бедственото положение заради безводието в Перник за 40 дни бе изграден 20 км водопровод, а през 2020 г. при наводненията в Хаджидимово за 3 дни било възстановено мостово съоръжение над река места. "Само човек, който не познава законодателството или не иска да си свърши работата може да твърди подобни неща и да подвежда местното население", смята той. И обвини Шишков, че е некомпетентен, освен това подвеждал местните, че депутатите са виновни.

"И общините, и държавата имат възможност ако искат да си вършат работата и да използват реда, които е създаден през 2016 г.  На момента на възникване на бедствието, стига да има желание", продължи да се гневи Нанков.

ГЕРБ нямат против проверките за разходването на средствата в постаралите общини. "Ако изтичане на средства, незаконосъобразно, по отношение на дарения от добросъвестни български граждани, или на повишени цени, тогава трябва да има отношение на АДФИ и Сметната палата да осъществи контрол", вметна той във връзка със заканата на БСП да сезира институциите за бесдействие и нарушения от местните власти в Карлово.