ГЕРБ: Ще бъдем силна и компетентна опозиция

Топ
09:34 - 21 Юли 2021
1779
ГЕРБ: Ще бъдем силна и компетентна опозиция

Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ ДЕйствията на служебния кабинет издълбаха разделителна линия в обществото. Това заяви от парламентарната трибуна шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Вместо да се реши политическата криза, те я задълбочиха. Днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилна власт.

В 46-то събрание ще бъдем силна конструктивна и компетентна опозиция. Наш основен опонент няма да са управляващите партии, а хаосът и безидейността. Ще бъзе и безотговорността към държавата. Ние не разчитаме изборния резултат като победа на определена политическа сила. Той е предизвикателство, представено и поставено от бг избиратели, което изисква от нас възстановяване на политическия диалог. Изисква прекратяване войната между институциите и формиране на национално единство, подчерта от трибуната Атанасова.

Нито едно от тези предизвикателства ги няма в партията на ИТН.- В бързината те дори бяха забравили да споменат за тези проблеми, а това е сивптом на неспособност да се отчитат очевидности.  

Сложната задача няма да бъде решена и в този парламент. Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, а отговорността няма да се носи от политическо лидерство. Такивя бяха кабинетите на Беров и Орешарски. Такъв тип правителства завършват с крах.

ГЕРБ няма да подкрепи такъв тип кабинет, заяви Атанасова.

Атанасова изрази загриженост, че в приоритетите на "Има такъв народ" не са видели нито едно от тези предизвикателства. "Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни", допълни още тя.

Атанасова подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи.

„На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век", каза още тя и подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

Снимка: Агнес Методиева