Герберите в СОС: Сделките на Софиянски са цъкащи бомби

Актуални новини
04:30 - 29 Юни 2019
4761
Герберите в СОС: Сделките на Софиянски са цъкащи бомби

Лют скандал избухна днес на заседанието на Столичния общински съвет (СОС), провокиран от заменка на тенис легендата Юлия Берберян на 15 апартамента срещу 21 декара в Борисовата градина, върху които тя изгради тенис кортове, съобщи „Монитор”.

Сделката от времето на управлението на кмета на София Стефан Софиянски бе припомнена след нападки на съветничката от ДСБ Марта Георгиева, че общината раздавала имоти в Борисовата градина. Тя направи критиката заради докладна на кмета Йорданка Фандъкова за връщане на четири общински имота в парка, които в момента се управляват от „Софийски имоти“. Това разгневи шефа на правната комисия в СОС Орлин Иванов от ГЕРБ, който показа доклади, с които София е загубила управлението над къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър.

„Сега г-жо Георгиева вие ми говорите за връщане на обекти, които вие сте раздали“, обърна се Иванов към съветничката и припомни скандалната сделка на Берберян. „Готов съм да убедя кмета и целия общински съвет да закупим 15 панелни апартамента на г-жа Берберян, а тя да върне декарите в Борисовата. Няма да държим сметка за изсечените борове и дъбове, такова е било времето, но веднага може да върнем апартаментите в „Дружба“, „Обеля“ и „Люлин“, отсече Иванов и допълни, че по времето, когато е направена заменката на панелките срещу общински терен, цената е била около 500 евро на квадратен метър. Така на фона на стойността на терена в Борисовата апартаментите излизали по 750 хил. лв.

Иванов определи сделки от периода 1997-2003 г. като цъкащи бомби и даде пример с 54-те декара в Южния парк, които „Софийски имоти“ апортираха в частното дружество „София сити къмпани“. Иванов добави, че няколко пъти безуспешно са правени опити да бъдат върнати тези площи в патримониума на Столична община. Той отбеляза, че частните собственици могат да си оградят имота и да спрат достъпа на гражданите до него. Ако това се случи, единствената възможност на общината е да не позволи строителство на тази територия, уточни общинският съветник.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на заместничката й Ралица Стоянова да се изготви правен анализ на всеки един от частните имоти в Борисовата градина, който да покаже какво може да си върне общината за управление. „Много е лесно да се говори, но нека да се представят и фактите. В периода 1997 - 2005 г. знакови обекти в парка са станаха частна собственост след продажби, заменки за няколко апартамента и апорти“, напомни Фандъкова.

В крайна сметка СОС прие внесения от нея доклад. Така общината си върна стопанисването на „Трите дансинга“, детски кът „Водно каналче“, сградата на ресторант „Веселото село“ и кръглото кафене „Кривите огледала“.


Междувременно под прозорците на общината се проведе протест срещу презастрояването. Кметът на София обясни, че има контакт с всички инициативни комитети и работи активно с много от тях. Аз не съм човек на приказките, но съм човек на диалога и на действието, и на реализма. Зная, че популизмът изкушава и е много лесно да се каже спираме презасторявнето“, каза още Фандъкова.

 
Снимки: Агнес Методиева