Германия налага проверки по границите с Полша и Чехия

ЕС
12:48 - 27 Септември 2023
1528
Германия налага проверки по границите с Полша и Чехия

Германският вътрешен министър Нанси Фейзер ще обяви в сряда временни проверки по границите на Германия с Полша и Чехия в опит да ограничи притока на мигранти, каза германски служител пред "Политико".

Фейзер планира да приложи проверки на място на пропускателните пунктове, "за които знаем, че често се използват от трафиканти на хора", каза служителят. Тези "временни проверки на избрани гранични пунктове" ще започнат "в рамките на следващите дни", добави служителят.

Германските лидери са подложени на нарастващ натиск да предприемат мерки срещу нарастващия брой мигранти, много от които сега пресичат границите на Полша и Чехия. Около 204 000 души са поискали убежище в Германия през първите осем месеца на 2023 г., 77% повече от същия период на миналата година.

Германските политици полагат усилия да звучат по-твърди по отношение на миграцията преди провинциалните избори в Бавария и Хесен на 8 октомври.

На политически митинг в Бавария през уикенда германският канцлер Олаф Шолц свърза граничната криза със скандалът с визи срещу подкупи, който разтърси антиимигрантското правителство на Полша.

"Не искам Полша просто да маха с ръка на хората и след това да обсъжда нашата политика за убежище", каза Шолц пред тълпа в Нюрнберг. Шолц поиска от полското правителство да "изясни" неотдавнашните обвинения, че служители в полските консулства са раздали голям брой визи в Африка и Азия, предоставяйки достъп до ЕС в замяна на подкупи.

Членове на дясната полска партия "Право и справедливост" (PiS) реагираха гневно на предположението на Шолц, че граничната криза е свързана със скандала с корупцията при визовия режим, като полският външен министър Збигнев Рау поиска от германския канцлер "да се въздържа от изявления, които вредят на взаимното ни отношения."

Въпросът за граничния контрол е особено чувствителен в Полша, която провежда парламентарни избори на 15 октомври. В навечерието на изборите членовете на партията PiS се опитаха да подтикнат полските избиратели с антигерманска реторика и като поиска репарации за престъпленията на нацистка Германия.

Варшава заплаши да "запечата" границата с Германия от своя страна, за да възпре всички мигранти в Германия да се опитат да влязат в Полша.

Рафал Боченек, говорител на PiS, каза, че Полша може да ограничи достъпа до западната си граница поради "гигантския приток на нелегални мигранти в Германия през последните няколко години".

"Правителството анализира този въпрос, като гледа сериозно на ситуацията", каза той пред мрежата на Radio Plus.

Това е политическо балансиране с високи залози, тъй като налагането на проверки на място може допълнително да разпали напрежението между страните. Управляващата партия в Полша също може да загуби подкрепа сред хората, които обвиняват конфронтационния подход на PiS към Берлин за загубата на лесно преминаване на границата.

Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан каза в понеделник, че чешката полиция ще си сътрудничи с германските си колеги при граничните проверки. Фейзер е търсил подобно сътрудничество с Полша, но все още не е успял да постигне споразумение, каза германският служител.