Германия не вижда бърза писта за Украйна към ЕС

Украйна
18:34 - 19 Май 2022
1491
Германия не вижда бърза писта за Украйна към ЕС

ЕС трябва да намери бърз и прагматичен начин да помогне на Украйна, но евентуалното ѝ присъединяване не е въпрос само на няколко месеца и дори на няколко години. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц в Бундестага по повод позициите, които смята да застъпи на редовната среща на върха на Евросъюза идната седмица, съобщи БНР.

"Ускорен интеграционен процес за Украйна би бил несправедливост по отношение на страните от Западните Балкани, които полагат усилия да изпълнят критериите за членство", каза още канцлерът.

"Не е само въпрос на доверието им към нас. Ние трябва да изпълним обещанията си защото днес повече от всякога тяхната евроинтеграция е наш стратегически интерес", смята той. И декларира, че затова в Брюксел позицията му ще бъде категорична: Мястото на Западните Балкани е в ЕС.

След изявлението украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува "отношението като към втора класа" към Киев от някои европейски столици, което "обижда чувствата на украинците", предаде АФП.

"Стратегическата неяснота за европейските перспективи на Украйна, практикувана от някои столици в ЕС в предишни години, се провали и трябва да бъде прекратена", написа Кулеба в Туитър. И добави, че това "само насърчава" руския президент Владимир Путин.