Германия обмисля производство на водород съвместно с „Газпром“

Русия
12:13 - 30 Ноември 2021
1200
Германия обмисля производство на водород съвместно с „Газпром“

Властите на германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания и "Газпром" преговарят за възможността за изграждане на завод за производство на водород от природен газ, доставян по "Северен поток" и "Северен поток-2", заяви руският търговски представител Андрей Соболев в интервю за РИА Новости.

"Водят се преговори между правителството на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания и ПАО "Газпром" за възможността за изграждане на заводи за производство на водород от природен газ, доставян по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2", в района на град Любмин", каза Соболев, запитан за конкретни съвместни проекти между Русия и Германия в тази област.

Русия планира да подпише споразумения за сътрудничество в областта на водородната енергия с Франция, Австралия и Южна Корея, заяви по-рано руският заместник министър-председател Александър Новак. По-рано Александър Ишков, ръководител на отдел "Енергоспестяване и екология" на "Газпром", заяви, че концернът е създал дъщерно дружество "Газпром водород", което работи в областта на водородната енергия. Дружеството разглежда редица пилотни проекти за възможно сътрудничество с партньори, включително изграждането на завод за пиролиза на метан в изходната точка на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2" в Германия.

Според Соболев сред съвместните проекти, които "вече се разработват", трябва да се спомене и подписаното споразумение относно производството и доставките на водород между „Новатек“ и германската компания „Uniper SE“, съгласно което "страните възнамеряват съвместно да развиват производството, транспортирането и доставките на водород, включително в електроцентралите на „Uniper“ в Русия и Западна Европа.

"Технабекспорт“ преговаря с германски енергийни и транспортни компании за доставка на 300 000 тона годишно зелен амоняк, произведен от биомаса. Освен това германската енергийна компания VNG AG, заедно с руските си колеги, провежда научни изследвания за използването на газопреносната система и подземните газохранилища за транспортиране и съхранение на водород", добави Соболев.