Германия спешно търси работници

Страната обяви, че се нуждае от квалифицирани служители

Новини
17:20 - 02 Март 2020
3937
Германия спешно търси работници

Стягайте куфарите и към Германия! Най-силната икономика в ЕС спешно се нуждае от квалифицирани работници, защото недостигът на трудовия пазар стават все по-голям. Законът за квалифицираните имигранти като работна ръка влиза в сила от неделя.

Ето как стоят нещата. Немското население застарява и поради това все по-голяма част от него не работи. Ако няма млади хора, които да работят и да поддържат икономиката и да финансират пенсиите на все по-застаряващите Германия ще се окаже с проблем. Проблем, който заплашва да се разрасне, подчертава Business insider.

Най-лесният начин да се реши този проблем е, ако Гемрания успее да привлече достатъчно млади хора на трудовия си пазар. Към момента немците не могат да се справят с това сами. Според Федералния статистически институт от доста време една жена средно ражда по едно и половина деца. Далеч недостатъчно да осигури сегашната пенсионна система занапред. Така че Германия се нуждае от имигранти – и то от квалифицирани такива.

Изчислено е, че между 260 000 и 400 000 работници ще трябва да идват от чужбина всяка година за да няма недостиг на трудовия пазар.

През 2018 г. около 240 000 европейски граждани е трябвало да работят в Германия. Но имиграцията от ЕС намалява и се очаква да спадне под 100 000 тази година и да продължи да намалява.

Това прави хората извън ЕС все по-важни. Експертите оценяват, че най-малко 150 000 имигранти с нужните разрешителни за пребиваване от неевропейски страни ще са нужни всяка година, за да се отговори на трудовите изисквания. През 2018 г. обаче те са били едва 60 000.

„Политиците се страхуват че ще дойдат хора, които няма да могат да се интегрират на трудовия пазар и ще станат товар за осигурителната система“, казва икономистът Брюкер.