Германски милиардери откриха, че са наследници на нацисти

Фамилия Райман раздава богатството си заради „дълг към човечеството“

Актуални новини
10:53 - 25 Март 2019
4019
Германски милиардери откриха, че са наследници на нацисти

Германската фамилия Райман, която е сред лидерите в хранителната индустрия в Европа с тлъсти дялове във веригата за сандвичи "Прет а манже" и поничките "Криспи крийм", откри неприятни подробности за миналото си. Наскоро появили се документи от времето на Третия райх доказват, че семейството е използвало робския труд на военнопленници, за да стартира крупния си бизнес.

През 1941 г. основателят на компанията Алберт Райман и синът му - Алберт Райман - младши, успяват да издействат отклоняването на близо 3000 руснаци и французи от окупираните територии, които да полагат робски труд във фабриките им без заплащане.

Нещо повече - по-младият индустриалец редовно се оплаквал на местното командване на СС, че пленниците на се стараят достатъчно на поточната линия и апелирал да бъдат измъчвани за мотивация.

"Международно разследване за съжаление потвърди, че членове на семейството са се възползвали от привилегиите да подкрепят човеконенавистния нацистки режим, за да се обогатят финансово", обяви говорителят на семейството Петер Харф. - "Още до края на месеца компанията ни ще дари 8,5 млн. лири за благотворителност, като скоро ще бъде взето решение цялата печалба на семейство Райтман да отива за благородни цели. Имаме дълг към човечеството, който трябва да изплатим."