Германският износ извън ЕС бележи спад през юли

Съединените щати остават най-важният търговски партньор за германските

САЩ
11:33 - 22 Август 2022
1937
Германският износ извън ЕС бележи спад през юли

Германският износ извън Европейския съюз е намалял със 7,6% за месец през юли, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник, отбелязвайки слаб старт на второто полугодие в най-голямата икономика в Европа. Спадът дойде след три поредни повишения, предава Ройтерс.

Германската икономика се забави през второто тримесечие и министърът на финансите Кристиан Линднер заяви този месец, че икономическата ситуация в Германия се влошава и перспективите са нестабилни.

Отделни официални данни, публикувани в петък, показват, че производствените цени в Германия са скочили с най-бързия темп през юли. Икономиката е в хватката на растящите разходи и отслабващия растеж поради войната в Украйна.

Съединените щати остават най-важният търговски партньор за германските износители през юли, като износът на стоки за американския пазар се е повишил с 14,9% на годишна база. Износът за Китай е нараснал с 6,1% на годишна база. Износът за Русия е спаднал с 56,0% на годишна база.

Германската икономика стана по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският й дефицит достигнаха нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин, според проучване, видяно от Ройтерс.

Около две трети от германците са недоволни от работата на германския канцлер Олаф Шолц и неговата коалиция, която се сблъска с криза след криза от встъпването си в длъжност през декември.

Това показаха резултатите от проучване на общественото мнение на Insa, публикувано в неделя от седмичника Bild am Sonntag.

Само 25 на сто от германците вярват, че социалдемократът върши добре работата си. Това е спад от 46 на сто от проучването през март.

За разлика от тях, 62 процента от германците смятат, че Шолц не се справя добре, което е рекорден брой в сравнение с едва 39 процента през март.