Германският президент размаха пръст на САЩ

Франк-Валтер Щайнмайер призова Щатите да уважат към съюзниците си

ЕС
21:33 - 09 Ноември 2019
1799
Германският президент размаха пръст на САЩ

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер размаха пръст на САЩ като призова да проявяват уважение към съюзниците си по време на тържествата по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

В присъствието на няколко държавни глави от Източна Европа Щайнмайер призова САЩ да проявяват уважение, а не национален егоизъм.

Той направи това изявление преди серия от концерти при Брандебургската врата, край която минаваше Берлинската стена - символ на разделението на Германия, съобщи БТА.

Щайнмайер спомена за "мирните революционери" от Източна Германия, източноевропейските народи и бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който проведе, "с кураж и човечност", политика на разведряване. По това време ролята на Америка е била на силната ръка на Запада", която е помогнала да бъдат отслабени основите на стената.

"Ние германците дължим много на тази Америка. На тази Америка, като партньор със взаимно уважение, като партньор за демокрацията и свободата, срещу националния егоизъм", подчерта Щайнмайер, изразявайки надежда, че Вашингтон ще продължи да бъде същия партньор и в бъдеще.

Поради търговските конфликти и споровете за военните разходи, отношенията между Берлин и Вашингтон в момента са достигнали най-напрегнатата си точка след края на Втората световна война, отбелязва АФП.