Гешев нищи с Лаура Кьовеши организираната престъпност и прането на пари

Обвинител №1 поиска за България повече европейски прокурори

Политика
15:39 - 10 Юни 2020
2412
Гешев нищи с Лаура Кьовеши организираната престъпност и прането на пари

Главният прокурор Иван Гешев е разговарял във вторник с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши по видеоконферентна връзка.

В срещата са участвали и зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащия отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов.

Срещата е организирана по молба на Лаура Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането и структурирането й у нас.

Главният прокурор Иван Гешев е изразил подкрепа за разширяването на компетентността на Европейската прокуратура в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз. Подчертал е необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.

"След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й", каза Гешев по време на разговора.  

Обсъдени са необходимият брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител № 1 споделил опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в България е недостатъчен. Той заявил, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

На въпрос от страна на Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура, главния прокурор уточнил, че решение ще вземе законодателят, но най – удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.