ГЕШЕВ ОСТАВА! Съкрушителна победа на Главния срещу министър Надежда във ВСС

Дебатът се проточи близо 14 часа, което е едно от най-продължителните заседания на ВСС в неговата история

Политика
00:18 - 08 Юли 2022
7114
ГЕШЕВ ОСТАВА! Съкрушителна победа на Главния срещу министър Надежда във ВСС

Висшият съдебен съвет с огромно мнозинство отхвърли късно вечерта в четвъртък искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, датиращо отпреди повече от година заради уроняване на престижа на съдебната власт. 16 членове на ВСС подкрепиха запазването му на постта, докато само двама гласуваха "за" уволнението – съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Дебатът продължи близо 14 часа, което е едно от най-продължителните заседания на ВСС в неговата история. Гешев отказа да отговаря на повечето му зададени въпроси, а не спести и иронични закачки с опонентите си.

В края на дебата Гешев каза, без да споменава имена, че тези, които са му поискали уволнението, трябва да изпитват срам. В случая това са бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия, и самата Надежда Йорданова.

Според Гешев в случая е използвана една конституционно процедура за неговото уволнение единствено за политическа цел и пиарска цел. Той обясни, че не е чул никакви факти и доводи срещу себе си, а  нивото на искането за уволнението му било като за основното училище.

Преди заседанието на съвета Гешев обяви пред журналистите, че целта е той да бъде свален, за да се сложи удобен главен прокурор, да "се сложи послушен главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки, както МВР, например". Той прогнозира, че съдии и прокурори ще "бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си".

Гешев се оплака, че от две години докладите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отлежават в Народното събрание и депутатите отказват да ги изслушат.