Гешев: Радев е партизанин от прехода (ВИДЕО)

Политика
14:08 - 10 Юли 2020
8522
Гешев: Радев е партизанин от прехода (ВИДЕО)

"Със слизането си при Корнелия Нинова, Христо Иванов, Татяна Дончева и Йоло Денев президентът Радев се превърна в партизански политик от началото на прехода", заяви на пресконференция главният прокурор Иван Гешев.

Според него прокуратурата уважава институциите, но няма да позволи на никого, дори на държавния глава, да пази олигархията, ограбила народа. "Явно е, че политикът Радев и присъдружните му партии с генезис - началото на криминалния преход, не искат независима прокуратура", заяви Гешев.

"Дори приватизаторът Костов не си е позволил да ни нарича мафия. Президентът явно е направил своя избор - срещу българския народ и на страната на олугархичните и корумпирани политически кръгове.

"Административните ръководители на апелативните, окръжните и не малка част от районните прокуратури от страната - ние всички не сме тук заради лични атаки срещу главния прокурор. Възприемаме всичко това като част от работата си. Република България бе подложена от безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента", каза главният прокурор.

"Прокуратурата не раздава присъди. Българският независим съд дава присъди. Не е проблем на прокуратурата, че Узунов получава решения на Върховния административен съд преди да са подписани и публикувани. Съдейства за създаване на български паспорт на руски гражданин, който е потенциална опасност за сигурността на държавата", обясни Гешев.

"Единственото, което интересува българската прокуратура е наличието или липсата на доказателства за престъпления. Намерени са 5 кашона документи с гриф "секретно". Обществото ще бъде запознато най-подробно с тези дела. Г-н Радев трябва да даде ясен отговор на българското общество, знаел ли е или не за цитираните обстоятелства. Единственият недосегаем човек е именно президентът, затова ще се чака решение на Конституционния съд за неговия имунитет. Готови сме да изчакаме края на мандата му, за да установим неговите действия".


За нас няма недосегаеми, независимо дали се казват Доган, Пеевски, Борисов или Радев. Ние сме република и нямаме кралско семейство. Казвам това във връзка с тиражираните лъжи, че действията ни спрямо президентството са провокирани от негови изказвания.