Гешев се оплаква от натиск пред европейските институции

Главният прокурор е изпратил документа до всички европейски институции и САЩ

Новини
17:48 - 08 Януари 2022
6887
Гешев се оплаква от натиск пред европейските институции

Мотивирана от безпрецедентната политическа атака чрез внушения и институционални действия, чиито контекст дава основание да се считат за открита атака срещу независимостта на държавното обвинение и персоналния интегритет на магистрати, членовете на техните семейства и приятелски кръгове, прокуратерата отправя молба за спешни действия за подкрепа за върховенството на правото и разделението на власитте. Така завършва дългото близо 10 страници писмо, което главният прокурор Иван Гешев е изпратил до всички европейски институции и САЩ.

В документа подробно са описани изказвания на политици и министри по отношение на прокуратурата.

„Нормално е един магистрат да е подложен на натиск, но описаните действия разкриват по-скоро еднастратегия за разрушаване на демократичнитеустои на РБ, за подриване на европейските ценности,за отричане на идеите за правовата държава и разделението на властите“, пишат от прокуратурата и посочват, че когато институционалният натиск е толкова голям, това измества центъра на основната дейност на обвинителите и създава реална опасност за демокрацията и в частност – за борбата с престъпността, се казва още в писмото.

В него се описва хронология на конфликта между МВР при прокуратурата.Обърнато е специално внимание и на случаи, в които се твърди, че целенасочено е атакувано семейството на главния прокурор. Разказва се как по повод на проверка на ГДБОП са били снети сведения от 83-годишния баща на Иван Гешев и жената, с която главният прокурор живее на семейни начала. Казва се още, че договореното между четирите формации в парламента - ПП, ИТН, ДБ и БСП буди безпокойство."Безпокойство будят законодателните промени,които подриват устоите на демокрацията в РБ,като засягат независимостта на съдебнната система", се казва в писмото.

Посочва се, че продължавали опитите на правосъдния министър за въздействие върху прокуратурата. Отделя се място и на плана ва въстановяване и на това, че в медийното пространство продължавало да се тиражира, че той е обвързан с персоналното отстраняване на главния прокурор. 

Снимка: БГНЕС