Гешев: Видяхте, че не се притеснявам!

Някои хора се страхуват от закона, заяви избраникът за главен прокурор

Топ
17:07 - 11 Ноември 2019
3156
Гешев: Видяхте, че не се притеснявам!

"Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизирането на прокуратурата и институциите, на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че вече почвам да имам съмнения." Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в Благоевград недоволството на определени кръгове от неговия избор за главен прокурор.

Той допълни, че няма от какво и за какво да се притеснява от предстоящото гласуване във ВСС в четвъртък. "Видяхте на 10-часовото изслушване, че не се притеснявам. Всеки български гражданин можеше да си изгради впечатление за работата ми, концепцията ми, вижданията ми от това безпрецедентно изслушване, по начина по който не се провежда процедура в нито една страна от ЕС", каза Гешев.

По думите му, изборът му е толкова труден, защото в резултат на работата през последните години, "много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите провомощия за противодействие на престъпността". Засегнати били много сериозни икономически интереси, за милиарди, повдигнати са обвинения на хора, които наричат олигарски. "Някои от тях са още в арестите. КПКОНПИ замрази огромни финансови активи. Логично е да се засегнат финансови, политически, икономически и всякакви интереси на тези кръгове. Някои хора се страхуват от закона. За щастие това е малък кръг. От закона може да се страхуват тези, които нямат практика да го спазват", допълни той.