Гинеколог осъден на 3 години поправителен труд за рецепти с дрога

Медикът написал повече от 150 талона с наркотични вещества

Новини
15:39 - 23 Април 2019
2548
Гинеколог осъден на 3 години поправителен труд за рецепти с дрога

Окръжният съд в Русе осъди лекар за издаване на рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества. Д-р Петър Зарзаланов подписал повече от 150 такива рецепти от 2012 година до 2017 година, когато е започнало разследването срещу него.

Прокуратурата го взима на мушка през 2017 година, когато е получен сигнал за нерегламентирано предписване на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, от акушер-гинеколога Петър Зарзаланов. По разпореждане на главния прокурор, работата е поверена на Окръжна прокуратура - Пловдив. 

Лекарят е изписвал лекарства, съдържащи опиати и успокоителни, които водят до зависимост, като нарушението му е по чл. 354 б от Наказателния кодекс, който санкционира медицински лица, които подпомагат другиго в употребата на наркотични вещества. Сред пациентите на акушер-гинеколога Петър Зарзаланов е имало и мъже, но за всички липсват амбулаторни листи за прегледи.

Лекарят е сключил споразумение с Окръжна прокуратура - Пловдив, признал се е за виновен и в крайна сметка му е наложено наказание "пробация" с всички ограничителни мерки плюс 3-годишен "поправителен труд" като ординатор в Университетска болница "Канев" в Русе, който няма да му се зачита за трудов стаж.