Гласовете от Турция донесоха втори мандат на ДПС в Силистра

По един депутат изпращат в парламента „Има такъв народ“ и ГЕРБ

Новини
15:16 - 15 Юли 2021
2320
Гласовете от Турция донесоха втори мандат на ДПС в Силистра

Размествания в резултат на преференциален вот няма в Силистренско няма. Два мандата получава Движението за права и свободи и в парламента влизат д-р Джевдет Чакъров, депутат и в предишното Народно събрание, и Гюнер Ахмед, юрист, общински съветник в Дулово.

От Силистра депутати ще са още лидерът на ГЕРБ в региона и също депутат от 45-о НС Тодор Тодоров и сценаристът на Слави Трифонов – Ивайло Вълчев.

За последно ДПС имаше двама народни представители в Силистренско в мандат 2014-2019 г. В същия мандат пък БСП остана без депутат, както и по времето на НДСВ – 2011-а година.

На изборите в неделя с 28,87 % ДПС стана първа политическа сила в Силистренска област, следвано от коалицията ГЕРБ–СДС с почти три процента по-нисък резултат. „Има такъв народ“ стана трети с 18,31 % доверие, а коалицията „БСП за България –четвърти с по-малко от 12 на сто гласували за тях.

Не се оправдаха опасенията на някои политически анализатори, че евентуалната ниска избирателна активност ще помогне на партиите на статуквото поради твърдите им електорални нагласи и разгърната партийна структура.

Точно водещите политически субекти в Силистренско регистрираха отлив на гласували за тях избиратели.

Над 2700 души по-малко предпочетоха ГЕРБ-СДС, БСП събра 1422 гласа по-малко от априлските избори, ДПС „изгуби“ 413 вота от електората си, а „Изправи се! Мутри вън!“ регистрира 275 души по-малко. Единствените, които повишиха абсолютните си резултати, като брой избиратели, са „Има такъв народ“ с прираст от 2434 души и „Демократична България“, повишила резултата си с 537 гласоподаватели.