Гласуваме електронно на следващия вот

До следващите редовни избори обаче законът трябва да се промени отново

Политика
09:33 - 30 Април 2021
3027
Гласуваме електронно на следващия вот

Електронно дистанционно гласуване ще има още на предсрочните избори. Това решиха депутатите на второ четене в Изборния кодекс, след като отхвърлиха предложението то да бъде отложено за президентските избори през 2021 г.

Район "Чужбина" пък на парламентарните избори реално няма да има, защото депутатите не одобриха методика, по която да се определят мандатите за него. Преди това парламентът одобри създаването на отделен избирателен район зад граница с промени в Изборния кодекс. Впоследствие обаче на гласуване бяха предложени две методики за мандати на район "Чужбина". По текста на "Има такъв народ" зад граница трябваше да се определят 13 мандата от 240 в народното събрание. Мая Манолова пък предлагаше ЦИК да определи мандатите като те да не са по-малко от 4. И двете методики обаче бяха отхвърлени.

"Това означава, че няма район "Чужбина", обясни председателстващата заседанието на депутатите Татяна Дончева.

Към края на заседанието се стигна до очакван спор между ГЕРБ и ИТН коя от двете партии иска да има мажоритарен вот. Скандал доведе и до кратко прекъсване на заседанието. В крайна сметка партията на Бойко Борисов подкрепи тази на Трифонов пропорционалната изборна система за избори за народни представители да се прилага до произвеждането на първите редовни избори за депутати. Не беше решено обаче с каква система ще се гласува след това.

Така до следващите редовни избори законът трябва да се промени отново.

"Сега ще стане ясно кой е за мажоритарни избори, след като ГЕРБ в комисия гласуваха против", даде тон на прерасналия в караница дебат зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Веднага срещу него се изправи шефката на депутатите от ГЕРБ, която поиска пропорционалната система да се отмени веднага, а не да се чакат следващи редовни избори.

Йорданов обаче отвърна, че следващите избори няма да са редовни и няма време за промяна на избирателната система. "Не се дръжте глупаво, или гласувате това предложение, или не", отхвърли той искането на Атанасова.

"Недейте да шиканирате", отвърна му обаче Димитър Главчев от ГЕРБ. Вашият лидер Станислав Трифонов през 2019 г. обяви, че влизате в политиката, за да реализирате идеите на референдума си. Покажете, че има смисъл от вашето съществуване, обърна се той към ИТН.

"Не може да се направи за един ден райониране", контрира Тошко Йорданов.

Малко разум в разговора опита да внесе Крум Зарков от БСП, който определи дебата като надлъгване и саботаж от страна на двете партии, подкрепящи мажоритарното гласуване.

На финала Хамид Хамид от ДПС пък поиска текстът въобще да не се гласува, защото е внесен между първо и второ четене и е в нарушение на правилника, че трябва да спазва темата на промените, минали първо четене.

Междувременно депутатите решиха, че няма да има гласуване по пощата зад граница.

Жителите на селата с нас 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.