Гласуваме с до четири бюлетини утре

Броят им може да достигне толкова около големите градове с районно деление

Топ
13:30 - 26 Октомври 2019
2941
Гласуваме с до четири бюлетини утре

С до 4 бюлетини ще гласуваме на местния вот утре. Броят им може да достигне толкова около големите градове с районно деление, а именно София, Пловдив и Варна, пише "Монитор".

В селата около тях, освен бюлетината за кмет на община, за общински съветници и за районен кмет, ще трябва да се пуска в урната и такава за кмет на кметство. Щом влезем в изборното помещение членовете на СИК ще трябва да проверят дали присъстваме в списъците, като направят сверка с личните ни документи.

Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, след това член на комисията да я сгъне на две по широчината и да удари първи печат. Преди излизане от тъмната стаичка, избирателят трябва да я сгъне отново, така че тайната на вота му да е защитена.

Следва втори печат и откъсване на отрязъка с номера на бюлетината от член на комисия. Едва тогава тя трябва да бъде пусната в урната. Поради сложността на местните избори и повечето на брой регистрирани кандидати за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Става дума за София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив.

От ЦИК предупреждават че, при сгъване само на две, бюлетината ще остава по-голяма и е възможно да остане отворена или да затрудни поставянето на други бюлетини в кутията. Именно затова препоръчват, след поставянето на втория печат и откъсването на отрязъка, гражданите да я сгънат трети път, но вертикално. Както и на предишните избори, на които обаче се гласуваше и с машини в неделя ще можем да маркираме бюлетината само със знаците Х и V, поставени със син химикал. Всички останали видове, като кръгчета или кръстчета например, ще направят вота невалиден.