Гласуват отново мораториума за сделките на кабинета в оставка

Депутатите от правната комисия вкараха забраната в зала, решиха да кажат "да" на район "Чужбина"

Политика
19:22 - 21 Април 2021
4393
Гласуват отново мораториума за сделките на кабинета в оставка

Всички назначения в администрацията, концесии и договори на Министерския съвет в оставка се забраняват. С налагането на мораториума върху тях, приет от членовете на правната комисия, той влиза и в пленарна зала за официализиране. 

След дълги дебати в крайна сметка се включват предложенията на БСП, които миналата седмица бяха отхвърлени от мнозинството.

В правната комисия бяха представени 6 законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. С някои се предлага увеличаване на секциите извън страната - каквито са били през 2016 г.

Дава се възможност на ЦИК да определи броя на местата, в които да се образуват СИК, без да е нужно българите в чужбина да подават заявления. Предлага се създаване на избирателен район "Извън страната", който не отнема мандат в страната. Настоява се за въвеждане на машинно, електронно и дистанционно гласуване както в страната, така и в чужбина, с изключение на СИК до 300 души и лечебни заведения.

ЦИК да стане 15 души, да отпадне квотата на евродепутатите и да се изчисти от представители на формации, които не са в НС, е записано още в законопроекта. Иска се кметствата над 100 жители да избират сами кметовете си, както и изборите да са 100% мажоритарни, но решението не бе прието. Гласуването по пощата също не "мина".