Главчев поясни в НС: Комплекс "Камчия" не е собственост на българската държава

Статутът на курорта е уреден с международен договор между страната ни и Русия

Новини
14:58 - 02 Август 2024
1756
Главчев поясни в НС: Комплекс "Камчия" не е собственост на българската държава

Статутът на Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" е уреден с международен договор между България и Руската федерация. Комплексът не е собственост на българската държава и не е с предоставени права на управление от страна на Министерството на външните работи.

Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Главчев се съгласи, че  в радикално променената геополитическа ситуация след началото на пълномащабна война срещу Украйна, въпросът за статута на Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" буди напълно основателна загриженост.

Министерството на външните работи е имало повод да изрази своята позиция, че казусът със собствеността на комплекса попада отвъд функционалната компетентност на Министерство на външните работи. Тази принципна позиция остава непроменена, обясни Главчев.

Съгласно данните, налични в публичните регистри на Агенцията по вписванията и портала за електронни услуги при Агенцията по геодезия, картография и кадастър, относно актуалното състояние на Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия", комплексът е собственост на юридическо лице, регистрирано по реда на търговския закон със седалище и адрес на управление в град Бургас, обясни премиерът.

Едноличен собственик на 100% от капитала на дружеството е правителството на град Москва, поясни Главчев.

Комплексът край Варна е собственост на българско еднолично търговско дружество с краен собственик правителството на град Москва, възможните бъдещи действия спрямо него, обосновани от съображения, свързани с националната сигурност на нашата страна, се простират отвъд възможностите на Министерството на външните работи и правната рамка на неговата компетентност и не попадат в кръга на регламентираните правомощия на съответните специализирани органи и институции и на Република България, каза служебният премиер.