Глобиха солено Джими Кимъл

Сигнал за "тревога" коства на шоуто $395 хиляди

Свят
09:01 - 17 Август 2019
2651
Глобиха солено Джими Кимъл

Американският медиен регулатор наложи на токшоуто на Джими Кимъл по Ей Би Си глоба от 395 хил. долара за шега с президентската програма за известяване при бедствия и терористични атаки. В едно от изданията на шоуто звукът на системата е повторен три пъти като част от скеч.

Епизодът е излъчен на 3 октомври - на същия ден миналата година, системата за известяване е тествана за пръв път, уточнява Би Би Си.

Като част от теста тогава, повече от 200 млн. американски телефонни номера получават съобщение, озаглавено „Президентски сигнал за тревога“. Текстът гласи „ТОВА Е ТЕСТ. Не е нужно да предприемате действия“. Програмата е създадена за много сериозни спешни случаи, като например ракетно нападение, тежки природни бедствия, масов тероризъм. 

В случай на национална заплаха, американският президент Доналд Тръмп е отговорен за съобщението - той казва на агенцията, която съблюдава системата, дали и кога да бъде изпратено то.

Симулирайки звука на съобщението, шоуто на Джими Кимъл е нарушило правилата на телевизионното излъчване, твърдят от Федералната комисия по комуникации, регулираща телевизията в САЩ.

Според правилата на регулатора, телевизиите няма право да излъчват тонове, имитиращи звука на системата, „за да се избегне объркване, да не се създаде „умора“ сред слушателите и фалшиво задействане“.

Ей Би Си, която е в пакета компании на „Дисни“, признава, че е нарушила това правило на 3 октомври 2018 г., но в официално изявление се казва, че медията останала с впечатлението, че „използването на тона е позволено“. Телевизията допълва, че разглежда „сериозно спазването на регулаторните норми и се радваме, че случаят е разрешен“.