Годишната пресконференция на Путин ще е на 19 декември

Миналата година тя се проведе на 20 декември и продължи 3:43 часа

Свят
12:24 - 22 Ноември 2019
1853
Годишната пресконференция на Путин ще е на 19 декември

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе традиционната си голяма пресконференция на 19 декември. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, обявявайки медийна акредитация за събитието, предава TACC.

„Отделът по акредитация на пресслужбата на президента на Руската федерация започва записването за участие в годишната голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин. Пресконференцията ще се проведе на 19 декември 2019 г.", се казва в съобщението на Кремъл.

Пресслужбата също предупреди, че „заявления за акредитация се приемат за представители на руски медии, регистрирани в „Роскомнадзор“, и за чуждестранни журналисти, акредитирани от руското външно министерство“. Датата на изтичане на срока е 17:00 часа по московско време на 5 декември 2019 г. Акредитацията на журналистите се извършва само на уебсайта www.kremlin.ru (президент.rf).

Настоящата пресконференция ще бъде 15-та на Путин от 2001 г. насам Този формат, в който държавният глава на Русия отговаря на въпросите на журналистите на живо в продължение на няколко часа, традиционно привлича голямо внимание от страна на обществеността и медиите. Годишната президентска пресконференция се свиква не само заради броя на участниците, но и поради продължителността й. Най-кратката от тях – 1:35 часа - беше първата среща на Путин с журналисти в този формат през 2001 г.. Най-дългата продължи 4:40 часа и бе дадена през 2008 г. От 2004 г. насам всяка от пресконференциите продължава най-малко три часа. Путин е този, който определя точно колко време ще отговаря на въпросите.

Миналата година основната пресконференция на президента се проведе на 20 декември. Тя продължи 3:43 часа, в рамките на които Путин отговори на въпроси от 53 представители на медиите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано нарече големите пресконференции на Путин безпрецедентен формат, който е необходим за пълното информиране на медиите и цялото общество за текущата ситуация и резултатите от годината. „Липсата на каквато и да е режисура е очевидна тук“, подчерта представителят на Кремъл.

От 2001 г. насам Путин се среща с репортери на голяма пресконференция всяка година. Паузата бе направена само за периода, когато той бе премиер - от май 2008 г. до май 2012 г. След като беше избран за държавен глава за шестгодишен мандат през 2012 г., той възобнови практиката да се провеждат подобни събития.