Големият бариерен риф в Австралия загива

Действията за спасяването му "никога не са били по-критично важни"

Свят
17:14 - 30 Август 2019
4358
Големият бариерен риф в Австралия загива

Перспективата пред оцеляването Големия бариерен риф беше официално понижена от лоша на много лоша заради климатичните промени.

В доклад на правителството на Австралия се казва, че повишаването на температурите на морето заради глобалното затопляне, предизвикано от човека, остава най-голяма заплаха за рифа.

Действията за спасяването му "никога не са били по-критично важни", се подчертава в доклада.

Простиращ се на над 2300 км, рифът е обявен за обект от Световното природно наследство през 1981 г. заради "огромното си научно и природно значение".

Но през последните години рифът е все по-увреден от по-топлите морета, които убиха коралите и повлияха на дългосрочното му здраве.

Мащабният доклад документира състоянието на рифа и неговите перспективи за бъдещето.

Съгласно австралийското законодателство, институцията, която се грижи за него, трябва да изготвя доклад за състоянието на рифа на всеки пет години.

В първия доклад през 2009 г. учените са посочили, че рифът е "на кръстопътя между позитивно, добре управлявано бъдеще и по-малко сигурно такова". Вторият доклад през 2014 г. го определя като "икона под натиск", като трябва да се предприемат опити за борба с важни заплахи.

"Оттогава рифът още повече се е влошил и през 2019 г. Австралия се грижи за променен и по-малко устойчив риф", се казва в последния доклад.

Повишаването на температурите на морето предизвика "масово избелване" на корали през 2016 и 2017 г., което унищожи коралите и унищожи местообитанията на останалия морски живот. Въпреки че някои местообитания остават в добро състояние, като цяло състоянието на рифа се влошава.

"Заплахите за рифа са многобройни, кумулативни и нарастващи", се подчертава в доклада и се допълва: "Прозорецът от възможности за подобряване на дългосрочното бъдеще на рифа е сега."

Според учените броят на новите корали се е понижил с 89% в рифа благодарение на неотдавнашното избелване, което е засегнало участък от 1500 км от рифа.

Миналата година Австралия обеща 500 млн. австралийски долара (над 300 млн. евро) за защита на Големия бариерен риф.