Голямата драма на бизнеса - няма кой да работи

Само за последните 10 години от България са си тръгнали 1,4 милиона души

Новини
17:50 - 17 Октомври 2024
1736
Голямата драма на бизнеса - няма кой да работи

Липсата на кадри продължава да е основният проблем пред бизнеса у нас, а търговията е сред секторите, в които това се усеща най-силно през последните една-две години. Вносът на работна ръка не винаги е най-добрата рецепта за бранша, тъй като в повечето случаи се търсят продавач консултанти, а езиковата бариера е пречка.

„За да назначим 6 човека от Узбекистан ни трябваха 6 месеца сили и енергия, за да започнат работа“, каза по време на второто издание на форума за модерна търговия More than Trade Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland. Според него, процесът по издаване на визи и цялата организация по приемането на чужденците на работа у нас може да бъде ускорен.

Демографската криза се задълбочава.

Само за последните 10 години от България са си тръгнали 1,4 милиона души.

Работната ръка е с 11% по-малко днес спрямо 2014 г. „В София имаме 16 магазина и търсим да назначим 200 души. Коства ни много сили и енергия, за да ги намерим. Не само заплатата е проблем. Търговията вече е цяла екосистема. Не са само магазините. Имаме клиенти, екипи, общество. Клиентите имат все по-големи изисквания и няма разлика дали са в Брюксел или София.

Търсят качеството – четат много повече, изисква много повече“,

каза той.

Демографската криза е започнала още през 1961 г., каза по време на дискусията икономистът Красен Станчев. „1961 г. е последния естествен ръст на населението. Проблемът започва от тогава. От 1985 г. досега имаме винаги отрицателен прираст на населението и така ще бъде. Нищо не може да се направи“, заключи той.

Търговията на дребно е най-големия работодател в страната и е в ТОП 3 на секторите, които имат нужда от най-много работни места.

Компаниите, които са членове на Асоциацията за модерна търговия, са и сред най-големите данъкоплатци, като осигуряват над средните заплати. „Време е да се погледне отговорно на сектора, тъй като е един от двигателите на икономиката и в България, и в Европа“, посочи изпълнителният директор на сдружението Николай Вълканов.