Горан Благоев : За патриарх ще се избере от трите злини най-малката

С избора на Гавриил Ловчански и Даниил Видински е нарушен уставът, защото са им необходими по 10 гласа, а те имат по 9, посочи той

Топ
18:48 - 21 Юни 2024
4528
Горан Благоев: За патриарх ще се избере от трите злини най-малката

Светият Синод на Българската православна църква избра тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

„Имам възражения по начина, по който на 42 тура излизат тези кандидатури. Явно има прегрупиране на силите. Ако нещата бяха наред, още след 20-ото гласуване можеше да чуем името на първия одобрен. Допускам, че е имало договаряне“, каза журналистът и историк Горан Благоев в предаването „Лице в лице“.

„По моя вътрешна информация при първите гласувания фаворитите са били други, но не са получили необходимия брой гласове. Проф. Дилян Николчев посочи, че с избора на Гавриил Ловчански и Даниил Видински е нарушен уставът, защото са им необходими по 10 гласа, а те имат по 9. Има основание да вярваме на проф. Дилян Николчев“, посочи той.

„Смущаващо е, че Гавриил и Даниил са откровени проводници на руско влияние в БПЦ. Това са двама митрополити, които излязоха с позиция срещу Цариградския патриарх Вартоломей, който призна независима православна църква в Украйна. След като има независима украинска държава, трябва да има и самостоятелна украинска църква“, добави журналистът.

Според него проблемът е, че ще се избере от „трите злини най-малката“.

„Както се очертава това е Врачанският митрополит Григорий. Моите наблюдения са, че той клони към проруското лоби. На Българската църква ѝ трябваше авторитетен патриарх“, коментира още той.

„Искам да напомня на зрителите онази ключова фраза на Пловдивския митрополит – „И на ум не ви идва кой ще бъде избран“. Тогава хората се подведоха, че той агитира за Русенския митрополит Наум. „На ум не ви идва“ означаваше – „Щом аз съм принуден да се оттегля, елате да видите кой ще ви сложа за патриарх“. Биографията на Григорий Врачански не изпъква с нещо. Това е човек, за когото не може да се каже, че има ярко присъствие в БПЦ. Когато стане патриарх, ще се освободи Врачанската епархия“.

„Видяхме как Николай сложи свое чедо в Сливенската. Силистренският също е негово чедо. Старозагорският митрополит е в групата на Николай. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний също е в групата на Николай. Следващият Врачански митрополит също да е в групата и Николай отново ще доминира и налага дневния ред на Синода“, подчерта Горан Благоев.

„Може би, точно поради нивото на религиозност на българите, а не на действената вяра, ние получаваме това, което заслужаваме. Така, както е и в политиката. Безликите играчи, които напълниха за пореден път парламента, които са ни писнали до втръсване. Същото е в църквата – заслужаваме си го“, допълни журналистът.