Горанов: Извинявам се!

НАП била защитена, продължавала да си изпълнява функциите въпреки теча на личните данни

Новини
16:05 - 16 Юли 2019
4938
Горанов: Извинявам се!

"Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена", това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на изслушването си в парламента за хакерската атака срещу НАП. 

Горанов увери, че няма нарушена и загубена информация в агенцията. Информацията, която е изтекла, представлява освен лични данни и данъчноосигурителна информация с отделни фрагменти и периоди. 

''Искам отново да обърна внимание, че инвестициите в информационните системи в НАП са немалки. През цялото време, не само от както съм министър, основната идея на развитието на тези информационни системи е била да се намери баланса на защитата на информацията и това всеки български гражданин да може да се възползва от услугите на приходната администрация'', посочи още финансовият министър.

Той изрази съжаление, че подобни пробиви могат да бъдат произведени в доста по-богати и по-информационни държави. ''Това не е оправдание, а констатация'', посочи Горанов. Министърът обясни, че при премиера са обсъдени мерки за справяне с този проблем.

''Искам да ви уверя, че капацитетът на НАП да продължава да изпълнява функциите си, не е засегнат от тази злонамерена кражба на информация'', каза още министърът.