Горчиво-сладки моменти за Берлускони

Легенди
15:17 - 30 Май 2022
3526
Горчиво-сладки моменти за Берлускони

Пролетта за бившия италиански премиер Силвио Берлускони беше наситена със сладко-горчиви моменти. След като в края на януари Берлускони оттегли кандидатурата си за президент на Италия, зад която беше застанало едно консолидирано десноцентристко мнозинство, но която породи обществена полемика и нямаше шанс да бъде одобрена от мнозинството в парламента, бившият премиер се фокусира върху личния си живот.

В италиански медии се появиха спекулации, че той се готви за трети брак. Появиха се дори твърдения, че 85-годишният Берлускони ще става баща за шести път. От партията на Берлускони опровергаха втората новина, а самият той опроверга първата, като каза, че любовта му към настоящата му приятелка Марта Фашина, която е с половин век по-млада от него, е толкова силна, че няма нужда да се омъжва за нея, за да я потвърждава.  

Така се стигна до датата 19 март, когато все пак Берлускони реши да покаже на широката общественост колко силно е влюбен в Марта Фашина, депутатка от неговата партия „Форца Италия”. В този ден във  „Вила Джернето” (собственост на холдинга „Фининвест” на Берлускони)  в Лесмо, в Ломбардия, бившият премиер  и приятелката му организираха наподобяваща на сватба церемония, на която потвърдиха любовта си, но на която официално не се ожениха.

Церемонията обаче имаше почти всички атрибути на сватбено тържество - издокарани гости, годеница, която бе с истинска пищна булчинска рокля и със сватбено букетче, многоетажна сватбена торта. Партито  беше шумно отразено от журналистите, които дълго време коментираха тази мнима сватба и доколко подобна фиктивна церемония е израз на уважение от страна на Берлускони към младата дама на сърцето му.

Мнимата сватба обаче освен личен повод за радост бе повод и за малка политическа победа за Берлускони. След като той оттегли кандидатурата си за президент, уж консолидираната десница, съставена от „Форца Италия” и от крайнодесните партии „Италиански братя” на Джорджа Мелони, бивша министърка от четвъртия кабинет на Берлускони, и „Лига” на Матео Салвини, бивш вътрешен министър в първото правителство на Дзузепе Конте, се бяха разбрали да подкрепят общ кандидат за президент при гласуването в парламента. И нещата изобщо не се развиха така. В крайна сметка консолидираната десница се разцепи, а на президентския пост бе преизбран Серджо Матарела – нещо, което част от десницата изобщо не искаше.

След изборите за президент Джорджа Мелони и Матео Салвини скъсаха отношения и Мелони заговори за създаване на изцяло нова коалиция в дясното пространство. Този разрив никак бе беше по вкуса на Берлускони, тъй като в десноцентристка коалиция партиите на Мелони и на Салвини водят по рейтинг, а тази на Берлускони е с ниска подкрепа.

Този разпад се случи година преди планираните в Италия редовни парламентарни избори и без да е в коалиция с по-популярни партии, като тези на Мелони и Салвини, партията на Берлускони има малко шансове за самостоятелно добро представяне. Но на мнимата сватбена церемония Салвини бе забелязан сред гостите, което означаваше, че отчасти коалицията е спасена. Въпреки че Мелони така й не беше сред поканените.

Два месеца по-късно, на 17 май, нещата в десноцентристката коалиция, която уж окончателно се беше разпаднала след президентския вот в Италия, изглеждат повече от добре. Във вилата на Берлускони в Аркоре край Милано се състоя среща на върха на лидерите на „Форца Италия”, „Лига” и „Италиански братя”.  

Обсъждани са били актуални вътрешно и външно политически теми, но основно се е говорило за предстоящите избори и изводът е бил, че ако останат разединени, трите партии от коалицията ще изгубят който и да е вот. „Десноцентристите са абсолютно единни”, заяви Берлускони след срещата в Аркоре.

За привържениците на „Форца Италия” новината беше много добра. Според допитванията сега партията се ползва с едва 8-процентно доверие. Тази на Мелони е водеща политическа сила в Италия с 22,6 процента, а тази на Салвини е с 15 процента. От останалите водещи партии левоцентристката Демократическа партия има 21,8 процента, а „Движение 5 звезди” има 12,8 процента. Така че „Форца Италия” действително има нужда от чужд двигател, който да я изведе до победата на изборите и този двигател е основно партията на Мелони.  

Анализатори и привържениците на Салвини не останаха изненадани от този обрат в десноцентристкото пространство, а именно събирането на една уж разпаднала се завинаги коалиция. След решението на Салвини от 2018 г. да влезе в правителство с антисистемните от „Движение 5 звезди”, а после и да стане част от широката управляваща коалиция на Марио Драги, нищо вече не може да учуди неговите поддръжници, а и когото и да е било в страната.

Привържениците на Мелони обаче останаха леко разочаровани от развоя на нещата, тъй като я възприемаха като  символ на непоклатимата политическата позиция по който и да е въпрос. Мелони бе единствената, която не подкрепи правителството на Марио Драги, нито пък преизбирането на Матарела, подкрепено от повечето от партиите от широката коалиция на Драги. По този начин тя остана вярна на една твърда партийна линия. Като се смяташе, че именно тази непроменяща се нейна позиция е допринесла за покачването на рейтинга на партията й.

И тъкмо нещата за Берлускони във вътрешнополитически план се успокоиха и дойде изненадата от проточилия се с години процес „Руби три”, гледан от първоинстанционен съд в Милано. Заедно с процеса „Руби две”, делото „Руби три” произтече от шумния процес „Руби” срещу Силвио Берлускони. По него той бе обвинен преди около 10 години, че заради непълнолетна мароканска танцьорка  е злоупотребил със служебно положение и освен това е имал платени сексуални отношения с непълнолетното момиче.

На първа инстанция Берлускони бе осъден на 7 години затвор, после обжалва и накрая се стигна до оневиняването му. По време на процеса „Руби”, кръстен на сценичното име на мароканската танцьорка, наяве излязоха разкрития за пищни партита във вилите на Берлускони, на които гостували млади момичета, които развличали гостите. Самият Берлускони отрече да е вършил нещо нередно. А спрямо Руби той твърдеше, че не е знаел, че тя е непълнолетна и казваше, че не е имал приписваните му с нея отношения. Мароканката Руби също отричаше да е имала различни от приятелските отношения с Берлускони и твърдеше, че той изпитвал съчувствие към трудната й съдба и затова я подпомагал финансово.

Процесът „Руби три” беше за подкупване на свидетели по делото „Руби”, така че те да представят Берлускони в такава светлина в съдебната зала, че той да бъде оневинен. Сега по процеса „Руби три” прокуратурата поиска срещу бившия премиер 6 години затвор за корумпиране на свидетели. Освен него обвинени са още 28 души за лъжесвидетелстване.

Сред тях са именно и около 20 от момичетата, канени на партитата във вилите на Берлускони. Сред тях е и прочутата Руби, за която бяха поискани 5 години затвор за лъжесвидетелстване. За останалите момичета са поискани между 3 и 5 години затвор. За бившия партньор на Руби – Лука Рисо,  са поискани 6 години и 6 месеца затвор.  За Мария Розария Роси, сенаторка и бивша предана съратничка на Берлускони бе поискани 1 година и 4 месеца затвор за лъжесвидетелстване, припомня телевизия „Скай ти джи 24”.

„На тези млади жени е бил обещан месечен доход от 2500 евро и покрив над главите,  къща или апартамент”, каза на 25 май прокурорът по делото Лука Галио, припомня Франс прес. Неговата  колежка Тициана Сичилиано обрисува в съда Берлускони като „стар султан, който прибягвал до платени сексуални услуги от страна на млади момичета”. „Берлускони бе човек, който можеше да има целия свят в краката си, един премиер, който поддържаше приятелски отношения с Путин, поставил днес света на колене. Но днес Берлускони е един възрастен и болен човек”, каза Сичилиано.

„Берлускони е имал навика да развеселява систематично вечерите у дома си с група одалиски, платени сексуални робини, които са го забавлявали и някои от които са прекарвали нощта с него”, допълни Сичилиано и си навлече гнева на съветниците  и симпатизантите на бившия премиер. Според защитата на Берлускони плащането на милиони евро на въпросните дами е било просто начин той да се покаже великодушен към тях. В съда някои от младите дами пък разказваха, че Берлускони им е съчувствал, когато са имали трудности и са нямали подслон, и им се е притичвал на помощ.

На процеса е била и адвокатката на президиума на италианския министерски съвет Габриела Ванадия, която е поискала всички обвиняеми да бъдат осъдени да платят  обезщетение  в размер на 10 милиона и 500 000 евро заради „дискредитиране на планетарно ниво” на институцията, посочва „Република”. Отделно по делото „Руби три” иначе беше поискана и конфискация на имущество в размер на 10 милиона и 800 000 евро, което, според прокуратурата, ще бъде цената за корумпирането  и подкупването на свидетели.

За Силвио Берлускони делото е едно от многото срещу него, припомня Франс прес. През годините освен процеса „Руби”, той бе съден за разнородни неща, от данъчни измами до незаконно финансиране на политическа партия и корупция. Повечето от тези дела приключиха с оневиняване в Касационния съд или пък с прекратяване поради изтекла давност на престъпленията. Берлускони казва, че през годините е трябвало да  похарчи 770 милиона евро за общо 105 адвокати и твърди, че  делата срещу него са политически мотивирани.

През 2013 г. обаче Касационният съд потвърди присъда срещу него от 4 години затвор заради фискални измами. После обаче по силата на нов закон 3 години му бяха опростени, а присъдата заради възрастта на Берлускони бе променена от затвор в полагане в продължение на 1 година на общественополезен труд. За известно време Берлускони нямаше обаче право да се кандидатира за избираема длъжност, но и тази забрана отпадна. Сега искането на прокуратурата е нов удар по италианския политик.

Заради настояването на прокуратурата Берлускони да бъде осъден мнозина се запитаха какво се случва с мароканската танцьорка Руби. Нейното истинско име е Карима ел Махруг. Родена е през 1993 г. Руби Рубакуори е нейният творчески псевдоним, от който втората част означава буквално „Крадлата на сърца”. Тя е имала трудно детство в семейството на марокански мигранти в Италия. Самата тя твърди, че е била жертва на посегателства в семейна среда. Смята се, че сега тя разполага с 5 милиона евро, като се предполага, че те са натрупани именно покрай скандалните партита във вилите на Берлускони.

Именно заради нея Берлускони е злоупотребил като премиер със служебното си положение, като се е обадил в полицията, където Руби била задържана за кражба, и настоял тя да бъде освободена, твърдейки, че тя е племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак. После той твърдеше, че е бил подведен да си мисли, че мароканката е била наистина роднина на египетския държавник. След процеса „Руби” мароканката се омъжи за приятеля си Лука Рисо и роди момиченце, но после се разведе заради изневяра на мъжа й.

След това се задоми с личния си треньор Даниеле Лео. През годините се говореше, че тя има намерение да инвестира парите си в недвижимо имущество в Мексико или Дубай. Преди една година Руби е откри шикозно заведение в Генуа, което представя като първия ресторант за здравословна кухня в града. Заведението е посещавано от бивши шоугърли, блогъри и звезди в социалните мрежи. Самата Руби неотдавна заяви, че би искала хората да не я свързват повече със скандалите около Берлускони. Но искането на прокуратурата да й се наложи по делото „Руби три” присъда от 5 години затвор сега едва ли ще й помогне в тази насока.

Любопитно е, че неотдавна друга млада дама, почти връстничка на Руби, също заяви, че й е омръзнало да свързват името й с Берлускони. Става дума за родената през 1991 г. Ноеми Летиция. Именно познанството с нея на Берлускони му коства втория брак. През 2009 г. медии разкриха, че Берлускони е бил гост на партито по повод 18-годишнината на младата дама в заведение в Казория, в района на Неапол. Това разгневи Вероника Ларио, втората съпруга на Берлускони, и тя подаде молба за развод. После стана ясно, че още преди да навърши пълнолетие, Ноеми Летиция е гостувала във „Вила Чертоза” на Берлускони на остров Сардиния. Тя твърдеше, че това е било така, защото нейните родители се познавали с милиардера, когото тя възприемала като бащинска фигура.

Ноеми Летиция дори наричала Берлускони „Папи”, което в превод означава „Татенце”, и оттам дойде и прозвището й в медиите „Папи гърл” или „Момичето на татенцето”. След шумния скандал около нея, Ноеми Летиция продължи да бъде коментирана в италианските медии. Те неуморно следяха нейното личностно развитие. Тя роди две деца от годеника си и предприемач от Неапол Виторио Романо.

След това двамата се ожениха през 2017 г. на пищна церемония и се разведоха няколко месеца по-късно. После младата дама се обвърза с друг предприемач Карло Пика, двойно по-възрастен от нея, от когото роди трето дете. След това тя стана главно действащо лице на риалити шоуто „Истинските домакини от Неапол”. През годините Ноеми Летиция се опита да пробие в модата и да открие пицария. В последно време освен грижите за трите си деца, тя управлява и фирма за парфюми.

Пред медиите Ноеми Летиция твърди, че е  жертва на медиен тормоз и че не иска името й да се свързва с Берлускони и да я наричат „Папи гърл”. В пространно интервю за в. „Месаджеро” в началото на април тя каза, че е смятала, че в крайна сметка всички ще забравят за нея, но това не се е случило. Сега тя не искала децата й да я свързват само с прякора „Папи гърл” и разказва, че е била непълнолетна, неосъзнаваща какво се случва, когато  се е озовала по стечение на обстоятелства в обкръжението на Берлускони.

Ноеми Летиция заплашва да заведе дело срещу всеки, който я нарече оттук нататък  „Папи гърл”. Адвокатите й подготвяли иск в тази насока срещу 100 души, сред които и журналисти. Твърди се, че в иска ще бъдат включени и режисьорът Паоло Сорентино и рапърът Фабри Фибра. Първият засне два филма, озаглавени „Те 1” и „Те 2”, в които се говори за Берлускони и в които има и сцени, вдъхновени от историята с Ноеми Летиция. Фабри Фибра пък пусна скандално рап парче, в което има обидни твърдения по адрес на Ноеми Летиция.