Гран При на Монако остава в календара на Формула 1

Спорт
16:01 - 16 Септември 2022
2308
Гран При на Монако остава в календара на Формула 1

По информация на изданието racingnews365.com надпреварата за Гран При на Монако ще бъде част от календара във Формула 1 и през 2023 година. През последните месеци имаше сериозни съмнения, че Княжеството ще изпадне от графика на шампионата, поради комесриални причини.

Един от проблемите бе фактът, че Монако прибира всички приходи, от рекламите край пистите, което често водеше до конфликт между споснорите на състезанието и тези на Формула 1. Най-големият конфликт беше между производителите на часовници Rolex и TAG Heuer, които са спонсори съответно на целия шампионат и само на състезанието в Княжеството. Освен това организаторите на Гран При на Монако сами отговаряха за телевизионнот излъчване на целия уикенд, а не както е обичайно – ФОМ.

Изглежда обаче Автомобилният клуб на Монако и Либърти медия са намерили решение на тези проблеми, което означава, че Гран При на Монако ще се проведе и през следващата година, отново в последния уикенд на месец май (26-28).

Един от големите минуси на тази нова сделка, която по непотвърдена информация е многогодишна, е увеличението на цените на билети. За състезанието през 2023 година цените на ценните книжа ще бъдат с около 30% по-високи спрямо тези от по-рано тази година. Това увеличение се очаква да бъде ежегодно, което може сериозно да откаже обикновените фенове от посещение на Гран При на Монако.