Грандиозен скандал: Какви шок-записи ще извади утре Руди Гела?

"Ще изперем Борисов. Той е наш приятел", казва Кирил Петков в СРС-та, направени тайно в парламента от Радостин Василев. Довчерашният им любимец е записал над 10 часа разговори, събрани в 4 минути. От ПП твърдят, че те са манипулирани, а целта е да се провали правителството

Политика
22:22 - 25 Май 2023
15483
Грандиозен скандал: Какви шок-записи ще извади утре Руди Гела?
  • "Бойко Борисов е само медиен противник".
  • "Ще изперем Борисов. Той е наш приятел".
  • "Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитета на Борисов и реално има схема за неговото пазене".
  • "Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник"
  • "Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата"
  • "Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе. Няма да се борим срещу мафията".
  • "След тези две бутилки ще повръщаме."

Такива реплики, изречени от устата на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и други ключови депутати от "Продължаваме промяната" се съдържат в над 10 часа аудиозаписи, направени от депутата от коалицията ПП-ДБ Радостин Василев, медийно известен като Руди Гела. Те са реализирани нелегално, без знанието на народните представители, в стаята им в сградата на парламента в последната една седмица. 

Както Lupa.bg пръв съобщи, тази вечер, на извънредна пресконференция, видимо притеснения Кирил Петков посочи, че записите са автентични, но са "сглобени по такъв начин, че да дадат съвсем различно значение". Той заяви, че голяма част от репликите са монтирани, така че да звучат скандално и да отвратят гласоподавателите на "добрите сили".

Кирил Петков бе видимо смутен на извънредния брифинг, който даде тази вечер в 20 часа

Петков изброи конкретни фрази, които според него Радостин Василев ще направи публично достояние утре. Не се разбра обаче откъде Петков разполага с толкова конкретна информация за плановете му.

Според източник на Lupa.bg, Руди Гела е пуснал записите днес на лидерите на "Продължаваме промяната" и ги е заплашил, че ако не бъде назначен за министър на спорта в предстоящото ротационно правителство на акад. Николай Денков и Мария Габриел, ще напусне партията и ще извади на светло разговорите. Въпреки опита за изнудване, му е било отказано да бъде министър.

По думите на Кирил Петков, в манипулираните от Радостин Василев записи са направени "внушения за политически натиск от Европа, свързани с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и международни политици, с цел създаване на политически скандал", както и имало извадени от контекста думи за бъдещи кандидат-кметове. Петков обяви, че над 10 часа записи са синтезирани в манипулирани 4 минути.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви на брифинг, че срещу коалицията с "Демократична България" и опитите ѝ да състави редовно правителство (с подкрепа и ротационен премиер от ГЕРБ) и да направи съдебна реформа се води активно мероприятие. По думите му политици от формациите са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание и офиси на партиите.

"Тези действия са работа на службите и дълбоката държава, с цел дестабилизация и провал на преговорите за правителство. Службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България ще остане превзета държава", каза емоционално Петков.

Попитан дали според него президентът Румен Радев има роля в този сюжет, Петков не потвърди, но отбеляза, че за него е странно, че "след като акад. Денков и Мария Габриел обявиха, че има разбирателство, защо мандатът се бави". 

"Като инструмент" за опитите за (допълнително) дестабилизиране на ситуацията с преговорите за правителство Петков обяви, че е използван "емоционално нестабилен политик: Радостин Василев, който се разследва от Гешев".

"Който лично се е похвалил, че за тези свои действия има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство. Похвалил се е, че има лица, от тъмния сектор, които го подкрепят", каза още Петков.