Гуайдо: Мадуро ще потърси диалог

Опозиционерът упрекна правителството в опит за "шантаж" на международната общност

Свят
12:47 - 09 Август 2019
1812
Гуайдо: Мадуро ще потърси диалог

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че венецуелското правителство "рано или късно" ще потърси диалог чрез посредничеството на Норвегия, след като президентът Николас Мадуро прекрати преговорите, съобщава "Франс прес".

Рано или късно те ще се върнат и ще трябва да седнат на масата за преговори, обяви Гуайдо, признат за временно изпълняващ длъжността президент от близо 50 страни.

В сряда Мадуро отмени пътуването на делегацията си за Барбадос, където трябваше да се проведе четвъртият кръг преговори. До решението му се стигна след мярката на САЩ да замрази петролните активи на латиноамериканската страна - последната от редица санкции, целящи да съборят социалистическото правителство.

По думи на Гуайдо прекратяването на диалога показва "злонамереност и несериозност" от страна на държавния глава при търсенето на "институционен механизъм", чрез който да се сложи край на тежката криза във Венецуела.

Опозиционерът упрекна правителството и в опит за "шантаж" на международната общност, за да избегне санкциите.

Гуайдо отново призова въоръжените сили на Венецуела, смятани за основния стълб на правителството, да притиснат Мадуро, за да "предложи и приеме истинско и сериозно решение на кризата".

От своя страна правителството на Мадуро изрази "дълбоко възмущение" от позицията на опозиционния лидер за блокирането, което предвижда санкции за всяко предприятие, което осъществява търговски трансакции с администрацията на Мадуро.