Гвоздейков: Държавата отделя 6 млн. лв. за такситата, не е много, но...

Декември ще имаме първия медицински хеликоптер, увери министърът на транспорта

Новини
18:55 - 18 Юни 2023
3225
Гвоздейков: Държавата отделя 6 млн. лв. за такситата, не е много, но...

"Проведох среща с таксиметровите шофьори. Имам уверение, че помощта ще е в държавния бюджет. Сумата е 6 млн. лв., не е много", каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Преди дни министърът на транспорта се срещна с представители на таксиметровия бранш и синдикатите в сектора. Те поискаха на първо място да се запази годишния данък за таксиметровите шофьори, който за 2022 г. беше намален, например в София от 850 лв. на 300 лв.

Той коментира, че обстановката в наводнените градове и села се нормализира.

"Смело мога да кажа, че от началото има адекватни мерки. Обстановката се нормализира, под контрол е. Смея да кажа, че всички се намесиха адекватно, така че изказванията на г-жа Йотова са малко неуместни", каза той.

"Очаквам информация на държавите предприятия. Ще направим проверката от началото на годината досега", каза той по повод започнатата проверка в предприятията.

Гвоздейков каза и имената на заместниците си.

"Имам попълнения в трите ресора, попълнен е железопътният транспорт - Бисер Минчев, водният транспорт съм го поверил на г-жа Алманатова, комуникациите съм ги поверил на Грогор Григоров", обясни Гвоздейков.

По думите му е търсил експертиза, чисто минало и да е приемлив човек от обществото. Не са политически ангажирани заместниците ми, категоричен бе той.

Според министъра има обществени поръчки за железопътния транспорт, които е спрял в петък, а друга част ще бъдат спрени през тази седмица.

"Има нарушени процедури, не правя на инат на служебното правителство. Натоварва финансово бюджетът", каза той.

Има заложено за изграждане на 4 ремонтни бази, но няма подробности, нито колко ще струват, нито откъде ще се вземат парите, даде пример транспортният министър.

По думите му няма изискване държавата да отговаря за изграждането на ремонтни бази и попита "Защо бюджетът трябва да се натоварва?".

Според мен е безмислено, заяви министърът.

Ще оптимизираме направеното от служебното правителство, ще се опитаме да надградим. Няма да върнем дружеството, което бе закрито. Няма да обръщаме посоката, ще се опитаме да финализираме до край процеса, каза министърът за въздушните линейки.

"Бях в здравното министерство, чух много добри новини, че декември ще имаме първия хеликоптер. Това означава, че в началото на юли трябва да са изпратени 6 пилота за обучение. Надявам се да изградим добра спешна помощ по въздуха", каза той.