Гьоринг бил влюбен тайно в руска красавица

Надежда Горячева научава немски заради любимия Гера

Нещо за четене
11:21 - 29 Март 2019
9867
Гьоринг бил влюбен тайно в руска красавица

Истинска романтична любов е горяла тайно в сърцето на най-суетния райхсмаршал - Херман Гьоринг. Извън сюжетите за диверсии, армейски действия и военни престъпления, паралелно върви романтична история, свързана с мистичния нацист. В книгата „Тайните на Третия райх” Василий Веденеев описва невероятен сюжет. През 20-те години на 20 век, когато на Версайската система  на Германия е отнето правото на собствена армия, приятелски плац за нелегално обучение немците намират в СССР.

 Една от секретните немски авиошколи за подготовка на летци изтребители е и град Липецк. Нацистите дават на школата кодовото наименования „Виф –Упаст”. Не всичко обаче е труд и обучение - като неформален лидер на германските курсанти шармантният по това време Херман Гьоринг си избира за постоянна партньорка на танцовите забави най-привлекателната девойка – местната красавица Надежда Горячева.

Момичето е високо, стройно, със светли коси хубава фигура и изваяни крака. Живее на края на града, до железопътната гара, където работи баща й. Надежда, която се харесва на множество местни момчета, след запознанството си с Херман решително пресича всякакви опити за ухажвана от страна на друга кавалери. Нещо повече – намира си самоучител по немски, за да се разбере по-добре със своя Гера, както го  наричала. Учела старателно и бързо постигнала успехи в усвояването на езика на Шилер и Гьоте. Всеки ден й ставало все по-лесно да общува с юначния Херман.

От достъпните свидетелства, с голяма вероятност може да се предположи, че отношенията между Гьоринг и Горячева са били достатъчно горещи. Германецът често пише на възлюбената си, когато получава отпуск и заминава за Германия. Писмата му са по немски сантиментални  и трогателни. Надя му отговаря, като се опитва да не допуска граматически грешки. Горките влюбени дори не предполагат, че местните чекисти копират кореспонденцията им и са напълно в течение на всичките им сърдечни тайни, горещи клетви и обещания.

Вероятно бъдещият райхсмаршал наистина е хлътнал сериозно по дивната руска красавица и вероятно чувствата му са сериозни. Заговаря се дори за женитба. Но през зимата на 1926 година Гьоринг спешно и неочаквано е отзован окончателно от Съветския съюз. И се запретва да гради заедно с патрона си Адолф Хитлер Германската националсоциалистическа работническа партия. Минават няколко години. Надежда чака, а Херман така и не се завръща. В Германия нацистите идват на власт и органите на НКВД провеждат няколко операции по разкриването на вербувания от немското разузнаване агент в град Липецк и околностите.

Трудно е да се повярва, че първата красавица Надя Горячева не е добила веднага представа какъв е станал любимият й Гера. На екраните и кинотеатрите непрекъснато прожектират кинохроника, във вестниците печатат снимки и в края на 30-те години в Съветския съюз всички знаят отлично какъв пост в Райха заема Херман Гьоринг. Куриозното е, че вече райхсмаршалът на авиацията в хитлеристка Германия, упорито и постоянно продължава да изпраща на девойката любовни писма. И те редовно пристигат до получателя – Липецк – Надежда Горячева.

Датата 22 юни 1941 година, става преломна в отношенията между Надежда Горячева и нацисткия водач. В неделната утрин на трагичния 22 юни Горячева изчезва, със сигурност не без личното нареждане на Лаврентий Павлович Берия, който внимателно следи развитието на невероятния романс. След края на войната Горячева внезапно отново се появява в Липецк. Вече е навършила 40 години и е напълно разбита физически и психически. Никой не може да разпознае в нея предишната хубавица А тя, с помрачен разсъдък така и не казва на роднини и познати нещо смислено за себе си – речта й е несвързана, налудничава. Не след дълго умира…

Няколко месеца по-късно райсхмаршалът Гьоринг отнася със себе си в гроба, заедно с последните целувка на законната съпруга Еми, която му предава от уста в уста ампула с отрова – множество тайни, едната от които – голямата руска любов на Надежда Горячева, надживяла го със съвсем малко.