ХА, НАЗДРАВЕ! 14 февруари е - ден на любовта и виното

Нещо за четене
07:30 - 14 Февруари 2020
10330
ХА, НАЗДРАВЕ! 14 февруари е - ден на любовта и виното

Любов и вино, вино и любов, са казали още древните мъдреци. Потомците им пък добавят, че хубавото вино се създава с много любов, а любовта се отбелязва с хубаво вино. На 14 февруари всеки може да избере дали да празнува Деня на любовта - Свети Валентин или пък Деня на лозаря - или Трифон Зарезан по стар стил. Или пък да отбележи и двата.

Празниците на виното и любовта имат за символи светиите Трифон и Валентин. И двамата загиват млади за Христовата вяра. И двамата са били лечители. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а Свети Валентин използвал сладкото вино, за да подобрява вкуса на горчивите цярове.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. 

Празникът започва да се чества през XIV в. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.

Свети Валентин се отбелязва на 14 февруари в някои страни като Ден на любовта. На тази дата двойката изразява любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Традиционно се празнува в англосферата (Valentine's Day) и някои страни от Южна Америка (като „Празник на любовта и приятелството“). След 90-те години на ХХ век добива известност и на други места (предимно в Третия свят), основно от рекламни кампании на производители на цветя и сладкарски продукти.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през III век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.


На този ден още през XIV век в Англия започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През XIX век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

През втората половина на XX век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространението на Интернет в началото на XXI век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.


С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. 

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.