Хайка за футболни хулигани в Пловдив

Полицията разпитва десетки биячи с досиета кои са вандалите, потрошили ресторант под Тепето

Спорт
20:40 - 05 Септември 2019
20592
Хайка за футболни хулигани в Пловдив

Полицията в Пловдив стартира мащабна хайка за футболни хулигани от агитките на местните врагове „Локомотив” и „Ботев”, научи Lupa.bg. Акцията е разпоредена този следобед от началникът на пловдивската полиция Йордан Рогачев, след като по-рано през деня наяве излезе покъртително видео от масово меле между ултраси на двата тима в заведение в Пловдив.

От кадрите, заснети от охранителната камера на заведението в квартал „Изгрев” на 31 август около 15 часа следобед, часове преди пловдивското дерби, се вижда как група от 6-7 здравеняци, част от тях с маски на главите, нахлува в бара и атакува маса, на която са се настанили четирима други мъже. Агресорите – фенове на „Ботев”, налагат съперниците си със столове и маси, а сервитьорка едва не пострада при опит да спаси... интериора.

Стоп-кадри от баталните сцени в пловдивско заведение посред бял ден

Остава загадка защо досега полицаите в Пловдив не са арестували вандалите, при положение, че сигнал към 112 е подаден минути след мелето на 31 август, а според думите на хора от потрошеното заведение полицията е пристигнала бързо.

Според обяснението на Николай Кирков, началник на 6-то РПУ в Пловдив, побойниците не са задържани, тъй като няма нито една подадена жалба от пострадали. Практика е хулиганите в Пловдив да не се топят в полицията при боеве между тях, което допълнително затруднява полицията. В случая с потрошеното заведение обаче е налице брутална агресия на обществено място, която би следвало да се преследва от закона най-малко като „хулиганство с особена дързост”. За подобно престъпление се лежи в затвора до 3 години, обясняват юристи.

Мелето в пловдивско заведение между хулигани на "Ботев" и "Локо" се състоя въпреки опитите на МВР да ограничи вандалските прояви. Дни преди пловдивското дерби бе обявено, че полицията забранява шествията на агитките преди мача - санкция, която бе въведена и в София преди дербитата между ЦСКА и "Левски"

От полицията в Пловдив забраниха масовите шествия на агитките до стадиона преди дербито, но въпреки това се стигна до батални сцени, разиграли се в заведение

След бурната обществена реакция, породена след като видеото излезе на бял свят, от полицията в Пловдив най-сетне стартираха издирвателна акция срещу хулиганите. Част от биячите – двама, вече са идентифицирани, но все още не са открити, тъй като не са на адресите си в Пловдив, узна Lupa.bg.

За да разкрият самоличността на всички замесени, криминалистите в града на тепетата ударно посещават домашните адреси на мастити хулигани и от двете агитки с полицейски досиета, за да ги разпитват. Заради хайката голяма част от знаковите хулигани от „Ботев” и „Локомотив” са напуснали Пловдив, докато „жегата премине”.

Най-проблемната група фенове на "Локо" Пловдив - фракцията Lauta Army