Хакери атакуваха ВСС

Новини
13:07 - 04 Април 2022
1273
Хакери атакуваха ВСС

От дирекцията „Информационни технологии и съдебна статистика“ към Висшия съдебен съвет (ВСС) съобщиха по време на днешното заседание на Пленума на ВСС, че е имало хакерска атака към сайта на съвета.

Информацията е била съобщена от Държавната агенция „Електронно управление“, като подобни действия е имало и към сайта на Министерството на правосъдието. Поради тази причина част от заседанието на ВСС, на което в момента се преценява допустимостта на обстоятелствата по предложението на министър Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор, не е могло да бъде излъчвано онлайн, освен в сградата на съвета. Интернет страницата на ВСС и тази на правосъдното министерство вече работят.

Пленумът на ВСС обсъжда днес допустими и редовни ли са обстоятелствата в предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. 

В началото на заседанието Гешев заяви, че няма нищо против всички точки да се коментират, за да се види тяхната несъстоятелност. Той добави, че желае да има дебат по същество, по всички точки в предложението на министъра. Членовете на съвета приеха със 17 гласа - от 17 гласували, за редовно и допустимо искането по първия пункт, който се отнася за публикуваното на 11 юли 2020 г. в профила му в Туитър от Иван Гешев във връзка с действия на МВР.  Предстои членовете на съвета да обсъдят и вземат решение и по останалите осем пункта от предложението на министър Йорданова.