Харта на Джон Безземни откриха в Дърам

Документът отпреди 819 години касае прехвърлянето на собствеността на две села

Любопитно
16:35 - 27 Март 2019
6294
Харта на Джон Безземни откриха в Дърам

Средновековна и добре запазена харта отпреди 819 години, когато Англия е управлявана от крал Джон, наричан Безземни, бе случайно открита в библиотека в графство Дърам, Северна Англия, предаде „Ройтерс”.

Хартата датира от 26 март 1200 година и има кралски печат. Тя е издадена в Йорк и касае прехвърлянето на собствеността на две села в Дърам. Това е първата година от управлението на английския крал Джон и от тази година са запазени не повече от 12 харти, цитира БТА. Документът е старателно изготвен и изписан с така наречения кралски ръкопис, вероятно от професионален писар, който може да е работил в кралската канцелария.

Откритието е направено от лектора в Бристолския университет Бенджамин Пол.

„Тя е като портал, като прозорец към миналото, който можем да докоснем”, обясни той. „Средновековните харти са важни не само с правните актове, записани в тях, а и с информацията за обществото и политическата култура от епохата. Издаващата ги институция, както и бенефициентите и свидетелите дават представа за средновековния английски управляващ елит”.

Пол открива хартата по време на свое проучване в библиотеката на колежа "Ашоу".

Крал Джон Безземни управлява Англия от 1199 до 1216 година. Той е известен най-вече с това, че през 1215 година подписва Магна харта - един от най-важните ръкописи в английската история. В Магна харта или както още е наричана „Великата харта на свободите” се описват граждански права и гражданите се защитават от произволната власт на краля. Наред с други права, Магна харта постановява правото на справедлив съдебен процес.

Джон Безземни е един от най-малко обичаните английски крале, познат от литературата като „злия“ принц Джон в легендите за Робин Худ.