Хъшовете играят за Чочо Попйорданов

Трупата на Народния театър почита с фото изложба обичания актьор, който си отиде преди 10 години

Култура
11:30 - 05 Май 2023
7039
Хъшовете играят за Чочо Попйорданов

Спектакълът на Александър Морфов "Хъшове", който ще се играе на 23 май в навечерието на Деня на българската култура и славянската писменост, ще бъде посветен на Чочо Попйорданов. В тази емблематична постановка актьорът дълги години игра паметната роля на Македонски. На 5 май се навършват 10 години, откакто звездата на един от най-именитите актьори от Народния театър – Чочо Попйорданов, грее всяка вечер в небесния театър.

"Не актьор, а истинска вихрушка от енергия и емоции, той остави незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката. Десетки паметни роли, белязали със златни букви летописа на първата ни сцена и спомени, които топлят душите на всеки, докоснал се до него през годините", споделят от трупата.

В памет на големия наш актьор, на 17 май в Народния театър ще бъде открита изложба с незабравимите роли на Чочо. Тя ще отбележи и рождения му ден, който е на 11 юни и тогава той щеше да навърши 59 години. Изложбата ще бъде разположена в партерното фоайе на Голяма сцена.

Чочо в ролята на Македонски в спектакъла на Александър Морфов "Хъшове"

Дебютът на Чочо Попйорданов в Народния театър е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова "В полите на Витоша“ от Пейо К. Яворов. А между тях стои впечатляваща колекция от роли: в спектаклите „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен, постановка Красимир Спасов, „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, „Чайка“ от Антон П. Чехов, постановка Красимир Спасов, в „Чичовци“ по Иван Вазов, постановка Борислав Чакринов, „Бурята“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, „Човекът, който прави дъжд“ от Натаниел Ричард Неш, постановка Леон Даниел, „На дъното“ по Максим Горки, постановка Александър Морфов, „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, постановка Галин Стоев, Декамерон или Кръв и страст по Бокачо“, сценичен вариант и постановка Александър Морфов.

Следват и „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо, постановка Андрей Аврамов, „Кимоно“ от Росица Обрешкова, постановка Росица Обрешкова, „Хъшове“ по Иван Вазов, постановка Александър Морфов, „Слуга на двама господари“ от Карло Голдони, постановка Димитър Бозаков, „Вишнева градина“ от Антон П. Чехов под режисурата на Крикор Азарян, „Август в Оклахома“ от Трейси Летс, постановка Ясен Пеянков, „Смъртта на търговския пътник“ от Артър Милър, постановка Борислав Чакринов, „Любов, щастие и милиони“ от Марсел Беркие-Мариние, постановка Валентин Танев, „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка Асен Шопов.

В "Пет жени с еднакви роли" на сцената на Народния театър

Последното представление на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Трип в „Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол, като режисьор е Боил Банов.

Приятелите и колегите на Чочо си спомнят днес за него с радост и тъга. "10 години... Липсваш, "брате и тате", написа неговият събрат по "душа и оръжие" Валери Йорданов, с когото играеха заедно в "Хъшове".

С верния приятел и колега Валери Йорданов в "Хъшове"

Преди 10 години - в ранните сутрешни часове на 5 май 2013 г. навръх Великден и ден преди Гергьовден издъхна Чочо Попйорданов. Обичаният и талантлив актьор си отиде след тежки травми, причинени от нелепо падане на гроба на майка му в частните Боянски гробища ден по-рано. По-малко от месец преди да почине Петър Попйорданов загуби майка си - известната лекарка д-р Катя Попйорданова. Той бе отишъл на гроба й да сади цветя, но загубил равновесие и паднал от близо два метра на каменна плоча.

Ударът е фатален - звездата на Народния театър бе настанен в “Пирогов” с тежка двустранна мозъчна контузия, с двустранно счупване на черепните кости, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Той бе изпаднал в кома и за съжаление не се събуди.

За 49 години живот и 24 години кинокариера Петър Попйорданов, или Чочо, както го наричат всички, се снима в 38 филма и тв сериала. Той постави в българското кино два рекорда, които едва ли някога ще бъдат надминати, споделиха преди време от фейсбук групата "Българско кино". Първият. Завършва НАТФИЗ със 7 (седем!) филма зад гърба си и веднага е обявен за нов секссимвол в киното ни.

Вторият. На Кинофестивала във Варна през 1994 г. получава „Златна роза“ за най-добра мъжка роля за участието си в цели 6 (шест!) филма: „Граница“, „Онова нещо“, „Кладенецът“, „Козият рог“ (римейка на Николай Волев), „Вампири, таласъми“ и „Сезонът на канарчетата“. А тогава той е само на 30 години.

Чочо е роден на 11 юни 1964 г. в семейството на лекарката Катя Попйорданова и дългогодишния директор на Киноцентър „Бояна“ –  Иван Попйорданов. Завършва в класа на великия режисьор проф. Крикор Азарян през 1989 г. и прави дебюта си през същата година с ролята на Питър Пан в Театър „София”. Известно време работи в Театър „София” и МГТ „Зад канала“, а до смъртта си играе в Народен театър „Иван Вазов“.

Освен за театъра Чочо не остава незабелязан и в киното. Ролята, която го прави известен буквално за часове, е на Костов („Вчера“, реж. Иван Андонов). След това предстоят много роли за Попйорданов – „А сега накъде“(1988 г.)– Димо, „Граница“(1994 г.)– Попа, „Дунав мост“ (1999 г.)– Джими и много други. Последната си роля в киното Чочо прави в сериала „Под прикритие“, където успешно се превъплъщава в образа на полицая Момчил Нешев. 

Кадър от филма на Иван Андонов "Вчера" - Георги Русев, Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Христо Шопов

"В България да си актьор е сложна работа, както и да си журналист, ти го знаеш много добре. Това е къртовски труд, миньорски труд. Ето аз идвам оня ден от Кърджали, където хората стачкуват, от Мадан, Рудозем и така нататък. Актьорската работа е същата-студени гримьорни, излизаш пред публиката, трябва да се покажеш, трябва да работиш", изповяда се Чочо в интервю в предаването „Ники Кънчев Шоу" по Дарик радио на 12 април 2012 г.

"Има мои колежки, които казват: "Чочо, разбери, не можеш да имаш всички жени на този свят". Да, така е и нямам такова желание. Искам да имам жена, която да обичам, която да е до мен. (...) Даниела е най-хубавото нещо, което имам. Това е най-големият ми подарък в живота, защото ако не беше Даниела, нямаше да бъда до теб", откровен бе актьорът година преди внезапната си смърт.

На въпрос дали тя го приземява той отвърна: "Да, един близнак много трудно се приземява, не знам дали знаеш?" Чочо призна на Ники Кънчев, че покойният астролог и негов приятел Иван Станчев му казал, че в него живеят най-малко 17 души. "Тежко е за хората около мен, но съм тежък характер, защото професията на актьора първо е идиотска, но съм си я избрал, никой не ме е карал насила", призна още Попйорданов.

С Даниела отива на парти на сериала "Под прикритие" през 2012 г.

"Не се притеснявам от стареенето. Освен бунтовническа и попска моята фамилия е и планинарска. Знам, че качването на върховете е в основата на мисията на всеки един от нас. Но това, което съм научил от дядо ми, от баща ми и от себе си, от собствения си опит, е, че е много хубаво да можеш и да слезеш. Защото повечето хора губят силите и се провалят тъкмо при слизането", изповядваше се Чочо Попйорданов. Той си отиде месец преди да навърши 50.

Чочо бе голям талант, искрен човек, романтичен, обичащ, емоционален мъж, верен приятел. Мъж, обичащ предизвикателствата и живеещ на ръба. Хъш. Такъв ще го запомнят стотиците му приятели и колеги.

"АПЛОДИСМЕНТИ, ЧОЧО! БЛАГОДАРИМ!", споделиха колегите на актьора от Народния театър.