Херо Мустафа си тръгва от България, Джо Байдън я смени

Новини
02:33 - 09 Юни 2022
18606
Херо Мустафа си тръгва от България, Джо Байдън я смени

Дните на Херо Мустафа като посланик на САЩ в България са преброени, след като американския президент Джо Байдън официално номинира друг за дипломатическия пост. Новият избраник на Байдън е Кенет Мъртън и ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, което е само формалност, той ще пристигне в София като дипломат №1 на САЩ.

Кенет Мъртън е бил посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д’афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, става ясно от биографичната му справка, публикувана от Белия дом.

Мъртън е бил и заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Кенет Мъртън бе номиниран от Джо Байдън за посланик на САЩ в България

Кенет Мъртън има бакалавърска степен от университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон. Говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Носител е на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.

Впечатляващата визитка на Кенет Мъртън подсказва, че Америка праща дипломат от „тежката“ артилерия, който да защитава умело интересите на САЩ и НАТО в България на фона на войната, която води Русия в Украйна. Досегашният посланик Херо Мустафа встъпи в длъжност през 2019 г., по време на президентският мандат на Доналд Тръмп.

Херо Мустафа остави противоречиви усещания в българското общество като посланик на САЩ. Макар бързо да усвои родния език и да се научи да прави баница, Мустафа се оказа

неспособна да противодейства успешно на руското влияние в България.

Мнозина дипломати предричаха отдавна смяната й. „Докато Митрофанова вдигна три протеста и вкара две партии в българския парламент, Херо Мустафа открива обновената Тракийска гробница при село Свещари, или пък награждава нестинари“, критикуват посланикът на САЩ в България в дипломатическите среди.

Предстоящата смяна на Херо Мустафа идва само дни, след като в България дойде нов постоянен юридически съветник в Посолството на САЩ – Питър Халпърн. Той замени Джесика Ким, която пристигна в България през 2020 г. в качеството си на представител в София на министъра на правосъдието на САЩ.

Неофициално се твърди, че Джесика Ким командваше цялата дейност на американското посолство в България, а задачата й бе да събира данни за корупция срещу високопоставени политици, магистрати и бизнесмени и тяхната икономическа зависимост от Москва.

Херо Мустафа тъкмо научи български и ще трябва да си замине...