Хероинозависимите са намалели заради метадоновите програми

Лечението на зависимостта е дълготраен процес за постигане на стабилна ремисия, коментира Кирил Ананиев

Здраве
14:27 - 11 Октомври 2019
2529
Хероинозависимите са намалели заради метадоновите програми

От съществуването на метадоновите програми в България броят на хероинозависимите у нас е намалял с близо 10 пъти. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, според когото дългосрочното лечение с лекарствени продукти в съчетание с медицински и психосоциални услуги е успешно. тези хора са в метадонова програма по собствено желание, уточни още министърът.

Ананиев поясни, че метадоновите програми у нас включват интервенции на телесни, психически и поведенчески разстройства, присъщи на опиоидиата зависимост. Опиоидната зависимост е психично заболяване, свързано с поведенческо разстройство с комплексна биосоциална генеза и хронично-рецидивиращ ход на протичане.

"Както при всички останали хронични състояния, лечението на зависимостта е дълготраен процес за постигане на стабилна ремисия и трайно възстановяване. Успешно лечение на опиоидната зависимост е възможно при прилагане на съвременни лечебни технологии и подходи, каквито се прилагат в нашите програми за лечение на зависими лица", казва още министърът.

Той уточни, че в България има общо 30 метадонови програми - 10 в София, останалите са ситуирани в още 12 града - Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Ловеч, Велико Търново, Добрич, Враца, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград и Видин. Всички те осъществяват дейността си от десетки години и не създават напрежение за обществото.

Кирил Ананиев подчертава, че поради изтичане на правото за безвъзмездно ползване на имота на ул. Пиротска, който е собственост на Столична община, се е наложило Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм и програмата за лечение на лица, зависими към опиоиди към нея да бъдат позиционирани в сграда, собственост на УМБАЛ „Света Анна“-София до намиране на трайно решение от страна на министерството.

Министър Ананиев отново припомня, че с цел осигуряване спокойствието на живеещите в района Министерството на здравеопазването е осигурило жива охрана и 24-часово видеонаблюдение.