Хиляди каталунци протестират пред ЕП

Демонстрантите се събраха да изразят подкрепата си за Пучдемон

Свят
14:07 - 02 Юли 2019
1597
Хиляди каталунци протестират пред ЕП

Близо 8 000 каталунски демонстранти се събраха пред Европейския парламент в Страсбург тази сутрин в подкрепа на Карлес Пучдемон, съобщава Ла Вангуардия.

Протестиращите развяваха знамена на Каталуния и на Европейския съюз, както и транспаранти с послания като "Свободна Каталуния" или "Пуснете Пучдемон да влезе в ЕП".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Съдът на ЕС не е разрешил на сепаратисткия лидер да заеме мястото си на евродепутат, тъй като не фигурира в списъка на Испания с избраните евродепутати.

Протестите съвпаднаха с учредителната сесия на новия европейски парламент в Страсбург. Тя обаче започна с празните места на Ориол Жункерас, Карлес Пучдемон и Тони Комин.

Причината е, че Върховният съд на Испания отказа да даде на Жункерас извънредно разрешение да напусне затвора, за да положи клетва като евродепутат на Централния изборен съвет. Останалите двама пък живеят в изгнание в Белгия, тъй като имат издадена заповед за арест от Испания. Поради това те не са се върнали в Мадрид, за да изпълнят необходимите процедури за встъпване в длъжност и съдът на ЕС не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП.