Хижа "Орлите" в Голо Бърдо се отдава на концесия

Новини
10:22 - 22 Декември 2022
3085
Хижа "Орлите" в Голо Бърдо се отдава на концесия

Община Радомир отдава на концесия хижа "Орлите", съобщиха от администрацията й. Кметът Пламен Алексиев е внесъл докладна записка в Общинския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия за строителство, включваща основен ремонт на сградата, поддържането й в експлоатационна годност, предоставяне на хотелски услуги, храна за консумация, туристически информационни услуги, уточни БТА.

Хижа "Орлите" е публична общинска собственост. Намира се в местността "Червена ябълка" в планината Голо бърдо, на около 5 км от Радомир, в подножието на връх Ветрушка. Сградата е двуетажна, с обща застроена площ 462 кв.м.

Пътят до хижата е ремонтиран, а районът около нея е любимо място за отдих на радомирци. Поради разположението й на популярна туристическа пътека и липсата на сходни обекти в района, възстановяването на хижата ще доведе до увеличаване на броя на туристите в местността, смятат от общината.

Концесията е с 25-годишен срок с възможност за удължаване. Заложено концесионно възнаграждение в размер на 1505 лв. годишно. Предвид ограничения финансов ресурс на общината, се счита за целесъобразно привличането на частен инвеститор.

В продължение на десет години хижата е била под разпореждане на туристическо дружество "Орлите". Според кмета на общината Пламен Алексиев през този период обектът е бил разграбен и съсипан, а туристическото дружество се е отказало от по-нататъшно му стопанисване. Преди осем години бе направен опит за отдаване на хижата на концесия. Поради липса на кандидати обаче процедурата бе спряна.