Хонконг срещу Китай с митинг "Ден на скръбта"

Протестиращите за демокрация са решени да отнемат част от блясъка на юбилейните празненства

Свят
12:14 - 01 Октомври 2019
1195
Хонконг срещу Китай с митинг "Ден на скръбта"

Хонконг отбеляза 70-годишнината от основаването на комунистически Китай с предизвикателни протести и "Ден на скръбта", като активистите за демокрация игнорираха забраната на полицията и излязоха на улиците в множество квартали, съобщава АФП.

Протестиращите обещават да засенчат празненствата в Пекин, засилвайки почти четиримесечните си протести, настояващи за по-големи демократични свободи.

Хиляди тръгнаха през района на залива Каусуей във вторник, въпреки че властите отказаха провеждане на митинг и полицията предупреди хората да не се присъединяват към "незаконни събирания". Обикновено популярен търговски квартал, пълен с туристи,  заливът се превърна в редовно бойно поле между протестиращи и полиция това лято.

Много от търговските центрове и магазините в са затворени, докато протестиращите скандираха "Застанете с Хонконг, борете се за свободата!" и други популярни лозунги.

"Вече три месеца и петте ни искания все още не са изпълнени. Трябва да продължим нашата борба", коментира протестиращ, носещ маска от филма и комикс "V като Вендета". По-малките митинги има в областите Ванчай, Ша Тин, Цуен Уан и пред британското консулство.

Протестиращите за демокрация са решени да отнемат част от блясъка на юбилейните празненства в Пекин, които бяха отбелязани с огромен военен парад на площад Тянанмън под погледа на президент на Китай Си Цзинпин.

Сред тези, наблюдаващи парада в Пекин е и лидерът на Хонконг Кари Лам.