Хората на Слави питат кой натиска бутона на Нинова

Станислав Балабанов иска да знае защо БСП не подкрепи комисия, която да разследва натиска над Йоловски

Актуални новини
10:44 - 29 Ноември 2023
2443
Хората на Слави питат кой натиска бутона на Нинова

Какво е договорила Корнелия Нинова, кой натиска бутона в момента и защо изглежда тази партия в момента по този начин, каза пред журналисти в парламента Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, след като в началото на пленарното заседание беше отхвърлено предложението на „Възраждане“ за включване в дневния ред на проекторешение за създаване на временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е оказван натиск от народни представители.

Миналата седмица на председателски съвет, на който присъствах, се реши да се създаде временната комисия, която да разследва действията на МВР по отношение на протестите срещу БФС. Тогава и Делян Пеевски на този председателски съвет предложи и се закани да се създаде временна комисия, която да разследва атаките срещу Йоловски. Такова нещо обаче миналата седмица не се случи и аз си го обяснявам на база някаква договорка в сглобката, допълни Балабанов. 

"Днес обаче сутринта на председателски съвет отново се изкоментира тази тема по предложение на „Възраждане“. ГЕРБ и ДПС не гласуваха в зала, но по-интересен беше вотът на БСП. Те се въздържаха, те са част от опозицията.

Тук въпросът е кой натиска бутона на Корнелия Нинова в момента, тъй като сутринта на председателски съвет Георги Свиленски зададе въпрос, учуден, по темата защо продължава временната комисия, която разследва проблемите с машините и не е ли време да се закрие. Сега БСП в зала се въздържаха и гласуваха против създаване на временна комисия, която да разследва кой заплашва Йоловски, което ми подсказва на мен, че нещо се случва в едната част на опозиция, която касае БСП.

Какво е договорила Корнелия Нинова, кой натиска бутона в момента и защо изглежда тази партия по този начин", каза още Станислав Балабанов. 

За нас, като български граждани, наистина беше важно такава временна комисия да се създаде, ние щяхме да я подкрепим, както подкрепихме и временната комисия, която да разглежда нещата, които се случиха по време на протестите. По наше предложение даже беше тези две временни комисии да са с председатели от опозицията, посочи още Балабанов. 

Попитан какви са били коментарите на ДПС и ГЕРБ на председателския съвет за предложението за такава комисия, Балабанов отговори- "неутрални и мълчаливи". По думите му Петков и Делян Пеевски стояли един до друг и „леко с усмивка, леко с намигане, не коментираха темата“. Той отбеляза, че всички се съгласили да я допуснат за гласуване. Според него гласовете на БСП са можели да наклонят в полза на това комисията да тръгне.

В отговор на въпрос за комисията за машините Балабанов посочи, че е изискал доклади от външни експерти, които са работили в ЦИК, Информационно обслужване, Министерство на електронното управление, а институциите не ги предоставят.

Попитан дали ще предложат отново да има комисия, Балабанов отговори с: „Ние ще предложим, но нека да видим ще има ли някаква подкрепа“. Дори сме готови да предложим и председател от наша страна на тази комисия, да видим дали ще бъде подкрепена, добави той.