Хосе Карерас с майсторски клас в Софийската опера

Прочутият тенор се сбогува с българската публика, но ще се върне да преподава на млади таланти

Култура
17:01 - 15 Май 2019
2417
Хосе Карерас с майсторски клас в Софийската опера

Прочутият тенор Хосе Карерас, който се сбогува с българската публика на 11 май с концерта си в зала "Арена Армеец", е приел поканата на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов да направи майсторски клас там през идващия сезон. Това е станало по време на репетициите на прочутия маестро в Операта.

10 000 щастливци бяха свидетели на концерта на Хосе Карерас с оркестъра на Софийската опера и балет в „Арена Армеец“, който продължи три часа. НеслучайноХосе Карерас избра за свой партньор оркестъра на Софийската опера и балет, оркестър, който има богата история не само с най-големите български диригенти, но и под палката на много известни световни диригенти, в грандиозни постановки в големи зали и под открито небе.

Оркестърът участва в исторически спектакли и концерти с велики оперни певци като Мирела Френи и Николай Гяуров, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Красимира Стоянова и др. Ще припомним бляскавите изяви с Пласидо Доминго, Монсерат Кабайе, Елена Образцова, Агнес Балца, Хуан Понс и други звездни артисти.

Оркестърът на Софийската опера и балет бе предпочетен и за един изключителен концерт с Пласидо Доминго на огромния площад в свещения град - Сантяго ди Компостела, когато светът посрещаше новото хилядолетие на това духовно място.

Хосе Карерас избра оркестъра на Софийската опера и балет в това свое сбогуване с българската публика, защото е убеден, че само с него ще може да сподели своята емоция с хилядната публика. Той и екипът му репетираха четири дни в Операта. В бенефиса участва и Росен Ненчев, солист на първия ни оперен театър. Младият певец е познат на Хосе Карерас. Той е сред участниците във втория и трети майсторски клас (2017 и 2018 г.) на Карерас в Пезаро, Италия.

След майсторските класове, водени от световните прими в Операта - Райна Кабаиванска, Красимира Стоянова и Анна Томова Синтова, Хосе Карерас ще бъде следващата знаменитост, която ще помага на младите таланти да осъществят мечтата си за кариера на оперната сцена.

Операта дава винаги шанс на прохождащите оперни певци и отваря вратите си за тяхното израстване на сцената. Ръководството на първия ни оперен театър представи най-младите си солисти на Коледен концерт през 2017 година. Това са Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов, Стефан Димитров. Всички те са участници в майсторския клас на голямата наша певица Красимира Стоянова в „Аполония“-2017г. Най-младите солисти пяха на премиерата на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската опера.


Снимка: Булфото