Хранителните добавки не са полезни за здравето
Преработените храни трябва да са в минимални количества и дори да се избягват напълно, твърди британски професор
Хранителните добавки не са полезни за здравето, каза британският професор Тим Спектър, призовавайки хората да купуват "истинска храна" и да се хранят с продукти от растителен произход, съобщи Мейлонлайн.
Според Спектър употребата на добавки е показала, че повечето от тях не носят ползи за здравето.
Спектър е експерт по генетична епидемиология. По думите му преработените храни трябва да са в минимални количества и дори да се избягват напълно.
Професор Спектър е автор на "Храна за живот: нова наука за правилно хранене". На представяне на литературния фестивал "Хей" в Уелс той каза, че 99 процента от добавките не действат.
"Нямате контрол върху това какво съдържат те." Според Спектър единствените добавки с полза за здравето са съдържащите В12, предназначени за вегани, които не ядат желязо в необходимите количества.
На въпрос за връзката между пиенето на мляко и здравето той каза: "Пием много по-малко мляко, отколкото през 70-те години. Няма никакво доказателство, че възрастните имат някакви ползи от него."